Повече от пет години Автошкола Василеви предоставя възможност на хора с двигателни проблеми да придобият правоспособност за управление на автомобил от категория “B”, обучавайки се на специализиран учебен автомобил, с регулирани настройки, в зависимост от конкретния случай и нужди на курсиста. Благодарение на специализирания автомобил, за хората с двигателни проблеми обучението се превръща в обикновен шофьорски курс, който дава шанс за получаването на шофьорска книжка, а по този начин и на по-голяма самостоятелност и независимост.

  • Курсът включва теоретична и практическа подготовка:

Обучение по теория – 40 учебни часа теория, разпределени в рамките на две седмици:
1. Модул: “Общо устройство на автомобила”
2. Научаване на правилата за движение
3. Модул “Безопасност на движението”

Обучение по практика – управлението на автомобила се провежда на полигон, в населено и извън населено място. Курсът включва 31 учебни часа кормуване. Продължителността на учебният час при практическо обучение е 50 мин. Графикът се прави с инструктора в зависимост от Вашите възможности и желания:
1. Придобиване на навици за работа с уредите за управление на автомобила;
2. Обучение на полигон за потегляне, спиране, маневри и паркиране.
3. Научаване и изпълнение на правилата за движение по пътищата;
4. Реални навици на управление на автомобил при определени условия:
– при интензивно градско движение,
– извънградски условия,
– полигон и автомагистрала.

Важно: Специализираният учебен автомобил е снабден с всичко необходимо за провеждането на шофьорски курс на хора с двигателни проблеми, независимо дали проблемите засягат долните или горните крайници. Настройките на автомобила ще бъдат регулирани, в зависимост от конкретния случай.

За провеждане на учебен курс на курсист с ампутация, протези или с намалена подвижност на долните крайници, специализираният учебен автомобил разполага с лостова система, с помощта, на която газта и спирачката се прехвърлят на волана.

За по-лесно управление при проблем с горните крайници, е проектирана въртяща топка с джойстик за управление от волана.

При нужда се поставя предпазител върху педала на газта или устройството за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка.

Други функционалности на автомобила са смяната на мястото на лоста за пътепоказателите, разширяването, повдигането и обръщането на педалите на автомобила, удължаване на скоростния лост и др.

Обучението по теория се провежда в един от трите учебни центъра на Автошкола Василеви:

  • Учебен център I, кв. Люлин 10, ул. „Ген. Никола Генев“ , блок 103 А:

– Занятията по теоретично обучение се провеждат от 9:00 часа до 12:00 часа, от понеделник до четвъртък,  в рамките на две седмици.

  • Учебен център II, кв. Надежда 3, ул. “Подпоручик Футеков” №1, ет. 1

– Занятията по теоретично обучение се провеждат от 18:30 часа до 20:30 часа, от понеделник до петък,  в рамките на две седмици.

  • Учебен център III, ж.к.  Овча Купел 1, бул. Президент Линкълн 29 /до хипермаркет Кауфланд/

– Занятията по теоретично обучение се провеждат от 17:00 часа до 21:00 часа, от понеделник до четвъртък,  в рамките на две седмици.

Полигонът на Автошкола Василеви се намира на паркинга на магазин Метро 2 София, бул. Сливница 182.

ГРАФИК, ИЗИСКВАНИЯ И ДОКУМЕНТИ:

  • Курс за категория “В” започва в понеделник на всяка четна седмица от годишния календар.
  • За да започнете курса за категория „В“ се изискват навършени 17 години и 9 месеца.
  • Необходими документи:

– Диплома за завършено основно, средно или висше образование;

– Лична карта;

– Две паспортни снимки

– Карта за оценка за физическа годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство за правоспособност за управление на МПС със заключение на Транспортна областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК).

ИЗПИТИ:

  • Теоретичният изпит е писмен. Решава се една изпитна листовка с 45 въпроса с разрешени не повече от десет наказателни точки.
  • Практическият изпит се състои от управление на МПС от категория „В“ в населено място минимум 25 минути.
  • По изискване на Държана Автомобилна Инспекция /ДАИ/ Автошколата провежда вътрешни изпити по теория и по практика. След успешно издържан вътрешен изпит обучаемия се явява на външен изпит пред ДАИ.

Цена на курса и изпитни такси*

Важно!
Курсът може да се плаща на вноски.

*Времето за пренастройването на функционалности на специално оборудвания учебен автомобил, в зависимост от специфичните нужди на всеки курсист, неговата поддръжка и специфика и по-високите цени за сервизно обслужване, обуславят и по-високата цена на курса за придобиване на правоспособност за управление на МПС за хора с двигателни проблеми.

За повече информация: +359876 976 144

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: