Подкрепям промените, заложени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 от 2.08.2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение, които предлага Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Време беше да се вземат адекватни мерки и да бъдат направени градивни и ефективни промени за по-добро и качествено обучение на водачи. Позицията ми се осланя на двадесетгодишния опит, които имам в бранша – имаме над 20 000 обучени водача и познавам в дълбочина проблемите в сектора.

Електронни дневници.

Въвеждането на електронни дневници за бъдещите курсисти ще даде повече прозрачност и контрол на взетите учебни часове и родителите също ще могат да проверяват и да се информират колко часа са взети. Светът върви в тази посока и е време да бъдат заменени хартиените дневници, учебни картони и излишната бюрокрация.

Изисквания към автошколите да имат учебен център, теоретично обучение, инструкторите да са назначени на трудов договор, а учебните автомобили да са собственост на учебния център или на лизинг.

Качественото обучението, сериозната теоретична и практическа подготовка, трябва да са на еднакво високо ниво навсякъде, и изискванията за всички автошколи трябва да бъдат еднакви, защото с обучението не може да се правят компромиси.

Школите като нашата вече са направили инвестиции в учебна база, кабинети, полигон и автомобили, плащат осигуровки по трудови договори на инструкторите и изискаме от тях да работят професионално и отговорно. Откакто се занимавам с обучение, основния приоритет за мен е да подготвяме добре нашите курсисти, защото е изключително важно да излезеш подготвен на пътя, в противен случай, рискуваш своя живот, живота на своите близки и този на останалите участници в движението.

Инвестирам, защото, занимавайки се с тази професия, аз имам мисия да подготвям добре обучаемите. Сериозните автошколи, които работят по този начин, обаче са жертва на нелоялна конкуренция на фирми, за които единствената инвестиция е автомобил и разрешително за обучение.

Изсветляването на сектора ще доведе до това младите хора да получават по-качествено обучение, както и до повече контрол в бранша и повече приходи в бюджета.

Не съм против дребния бизнес, стига той да дава същото качество и контрол.

Секторът трябва да е светъл, обучението трябва да се извършва от центрове, в които има всичко нужно за бъдещия водач.

Цената на шофьорския курс

На цената на курса не трябва да се гледа като на пари, с които просто си купуваш днес нещо, а като инвестиция в бъдещето, защото когато вземе книжката, един шофьор ще кара години наред и ако е добре подготвен още в началото, това е превенция, която се измерва в милиони левове щети, загубено здраве и човешки животи.

Нашата професия е изключително отговорна и отношението на преподавателите и инструкторите към работата трябва да бъде такова. Всеки, които е решил да се занимава с тази професия, ясно трябва да си дава сметка, че това не е просто преподаване на знания – ние имаме мисия да подготвим всеки един кандидат шофьор да бъде сигурен на пътя, да е запознат с правилата за движение и да може спокойно да шофира със своите близки, роднини, приятели, да работи и върши всичко, необходимо в ежедневието си без да застрашава своя или живота на останалите участници в движението. Да бъдеш инструктор е призвание, а не работа за изкарване на средства.

Бих искал да се обърна към всички родители, всички участници в движението, всички кандидат шофьори, всички дългогодишни шофьори, всички, които не са безразлични към тази важна тема – какво трябва да бъде обучението и подготовката на шофьорите. Моля дайте своето мнение за промените, които предлага за обсъждане Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация.

Отворете анкетата тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKQ6oqo22djNCnCK3vnV1dw1C3u7rNFdc6qxExKwnx7n8_yQ/alreadyresponded

Владимир Василев

Собственик и управител

на Автошкола „Василеви“

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: