Винетки ще има за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им, решиха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Годишните винетки занапред ще важат за 12 месеца от датата на издаването им, вместо в рамките на календарната година, както е сега.

За превозни средства с максимална маса 12 или повече тона, както и пътни превозни средства, които имат максимална допустима маса по-малка от 12 тона, ще се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки. За автомобили, предназначени за превоз на пътници с не повече от 8 места за сядане и пътни превозни средства с повишена проходимост, ще се издава годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка. Депутатите решиха при определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително да се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

На второ четене днес депутатите въведоха и компенсаторна такса за транзитно преминаващите автомобили. Това означава, че „всеки водач на пътно превозно средство, който се движи по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, заплаща компенсаторна такса“. Тя ще бъде равносилна на 24-часова винетка, а цената й ще се определя от Министерския съвет. Според строителния министър в оставка, Лиляна Павлова, тя ще бъде в размер между 100 и 200 лв.

Според правилата, кола, която е влязла у нас през границата и не притежава валиден документ за платена такса, може да продължи пътуването си само след заплащане на таксата в специализираното звено на Агенция “Митници” на съответния граничен пункт. Компенсаторната такса няма да подлежи на обжалване и ще трябва да бъде заплатена в момента на установяване на нарушението. В противен случай автомобилът ще бъде спрян от движение.

Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018г.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: