Новата учебна година е време, когато на улицата излизат много деца голяма част, от които са със слаба ориентация в сложната обстановка по пътищата. Задължения на родителите, учителите и на всички възрастни е да бъдат бдителни към поведението на децата в динамичната градска среда, да им помагат и да бъдат търпеливи спрямо техните реакции на пътя.

Децата са уязвими на пътя, просто защото са си деца. Щом са увлечени в игра или оживен разговор с приятели, се втурват през платното, забравили, че трябва да се оглеждат за приближаващи моторни средства. Реакциите им са непредвидими и внезапни. За да опазим живота и здравето им сме подготвили някои съвети, насочени както към родителите, така и към всички водачи на пътни превозни средства.

Скъпи родители, придружавайте задължително Вашето дете до училище, като му разяснявате постоянно правилата за движение на пешеходците, местата за пресичане на пътното платно и кръстовищата около училищата, значението на светлините на светофара. Важно е да определите кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето Ви може да ходи и да се прибира от училище. Провървете маршрута няколко пъти заедно с него, за да се убедите, че го е запомнило.

Научете Вашето дете:

  • да се движи по тротоара, не по платното.
  • да не тича, когато пресича.
  • да пресича само на определените за това места – пешеходна пътека, подлез и др.
  • да преминава по пешеходната пътека с внимание, макар да има предимство.
  • да пресича само на зелена светлина на сфетофара, като отново се огледа в двете посоки.
  • когато пресича първо трябва да се огледа наляво, после надясно и по средата на улицата пак наляво.
  • да не излиза внезапно на уличното платно.
  • да не преминава пред и зад спряло превозно средство, защото няма видимост.

А всички водачи на пътни превозни средства съветваме да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познавате и очаквате възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.

Нека не забравяме, че децата участват в пътното движение предимно като пешеходци и ние всички носим отговорност за тяхната безопасност.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: