16 ноември се отбелязва като Ден без загинали пешеходци. Това е вторият етап на традиционната акция „Зима“, която има за цел да насочи вниманието към толерантността на пътя и поведението на водачите и пешеходците, участващи в движението по пътищата.
Поради нарасналия брой загинали деца на пътя, кампанията е насочена предимно към тях, и е под наслов ,, Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!“. Пътна полиция призовава децата да обличат предимно цветни дрехи, за да може шофьорите по-лесно да ги виждат, особено през зимата, когато по-рано се стъмва. Апел е отправен и към всички пешеходци, да използват предимно подлезите и надлезите, както и да пресичат на пешеходни пътеки.
От 11 до 20 ноември в цялата страна се провежда кампанията ,,Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Пътните полицаи ще съблюдават за правилното поведение на всички участници в движението. Целта е да се напомни, че всички те имат отговорност за случващото се на пътя. Според закона в момента, пешеходец, който прескача през парапети и мантинели, или минава на червено се глобява с 50 лева. За всички други нарушения, санкцията е 20 лева. Пешеходците трябва да знаят своите задължения и отговорности като участници в движението.
От МВР отправят и следните препоръки към тях:
• Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
• Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
• Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
• Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
• Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
• Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.
• Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.
За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.
Автошкола Василеви подкрепя кампанията ,,Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: