Съвети-за-шофиране-в-мъглаПрез зимата второто най-често явление, след снега, е мъглата. Нищо не се вижда, очите ви сълзят, а жените не спират да бърборят какво е причинило времето на прическата им.
Като оставим коафьорските проблеми на дамите настрани и седнем зад волана, не бива да забравяме някои изключително важни правила при шофирането в мъгла, а именно:
1. Фарове за мъгла – фаровете за мъгла са изобретени, за да се ползват при мъгла, затова не се притеснявайте да ги включите, когато е необходимо. Много шофьори се притесняват, че може да заслепяват с тях другите водачи. Трябва да се абстрахирате от тези мисли. При намалена видимост те по-скоро ще ви помогнат да се ориентирате на пътя, отколкото да пречат на останалите участници в движението.
2. Не забравяйте да каране на къси светлини. Факт е, че това е закон, но доста от водачите го подминават и не включват светлините на автомобила през деня. Ако вие също забравяте да го направите при нормални метеорологични условия, не бива да забравяте при мъгла, защото така увеличавате шанса за ПТП.
3. Карайте със скоростта, която условията позволяват. Няма нищо лошо в това да карате по-бавно от ограничението. Дори напротив. При намалена видимост няма нужда да се правите на състезатели. Целта е да стигнете от точка А до точка Б безаварийно, така че не обръщайте внимание, ако ви изпреварват – това е риск.
4. Спазвайте дистанция – изключително важно е да спазвате добра дистанция. Много от водачите не се замислят, но дистанцията е от решаващо значение при лоша пътна обстановка. Колкото по-малко виждате, толкова по-голямо разстояние дръжте между вас и автомобила отпред. Трябва да разполагате с достатъчно време да реагирате при възникването на извънредна ситуация.
5. Следете маркировката, най-вече от дясната ви страна. Така ще сте сигурни, че сте във вашата лента, а и ще ви помогне, ако бъдете заслепени от автомобилите отсреща.
6. При по-студено време има вероятност мъглата по асфалта да замръзне. В този случай пътят става хлъзгав, затова намалете скоростта и увеличете вниманието.
7. Ако няма никаква видимост, най-разумното, което можете да направите е да пуснете аварийните светлини и да отбиете вдясно.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: