Автошкола Василеви е първата фирма в бранша, придобила международен сертификат за качество на предлаганите услуги ISO 9001:2008. Учебната база и автопарк на Василеви са най- големите в страната. Автошколата разполага с 26 учебни, превозни средства, 2 лицензирани учебни центъра, 18 преподавателя. За 15 са обучени десетки хиляди курсисти.
Разговаряме с управителя на автошкола Василевиг-н Владимир Василев.

1. Г-н Василев смятате ли, че практическото обучение по време на шофьорския курс е достатъчно за младите шофьори?
– В практическото обучение са заложени 31 кормилни часа, които са минимума за придобиване на основни умения. Различните хора се поддават на обучение по различен начин. За някои 31 часа са достатъчни, за други е необходимо да се работи повече, за да бъдат безопасни на пътя за себе си и за околните.
Задължителното увеличаване на часовете ще оскъпи курса, което ще събуди недоволство.

2. Ставаме свидетели на ужасяващи катастрофи от млади шофьори. Мислите ли, че те са достатъчно подготвени да излязат сами на пътя след като вземат изпита си за категория?
– Като преподаватели по цял ден сме на пътя и ставаме свидетели на многобройни ситуации, предизвикани от арогантни и невъзпитани шофьори, които се изнервят, че спазваме закона и учим курсистите си на това. Почти нямам неударена кола, спирайки на знак стоп или на пешеходна пътека.
Според мен причината за катастрофите не е в обучението, а собствения морал, дисциплина, възпитание и поведение на шофьорите. Човек, който спазва правилата и закона за движение по пътищата не би изпаднал в опасна ситуация на пътя. Повечето катастрофи се случват, поради превишена скорост или употреба на алкохол или други упойващи вещества, а ние със сигурност не ги учим на това.

3. Какво е Вашето мнение за пускането на мобилните камери?
– Приветствам всички мерки, които ще имат дисциплиниращ ефект на пътя с цел да има по-малко жертви и катастрофи.

4. Г-н Василев, от дълги години сте в този бранш. Какво бихте посъветвали кандидат шофьорите?
– Заявявам ясно и категорично, че придобиването на шофьорска книжка е изключителна отговорност. Качвайки се на автомобила, от твоите компетенции зависят твоят живот и живота и здравето на всеки, който се вози при теб, както и останалите участници в движението.
Бих посъветвал при избора на автошкола, водещия фактор да е качественото обучение, а не стойността на курса. Много фирми предлагат нереално ниски цени, с които привличат младите хора, тъй като всеки иска да пести. В нашата дейност е недопустим компромис в качеството на обучението и всеки трябва да помисли за това. Често идват курсисти от подобни школи, на които евтиното обучение е излязло „солено“ .
Смятам, че всяка сериозна автошкола трябва да има собствен център за обучение, собствен полигон, собствени автомобили, за да има отговорност и качество в обучението. На всяка цена трябва да има задължително учебна площадка (полигон ) за практическото обучение, тъй като основните умения се придобиват само там. Не можем да се опитваме да тичаме, ако не можем да ходим. И от това „тичане“ страдат всички.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: