При неправилно изпреварване, създало непосредствена опасност за движението, от контролния талон ще се отнемат 10 точки вместо 8, както беше досега. Тази и още няколко промени и допълнения в Наредбата за контролните точки са влезли в сила на 23 март, когато са били обнародвани от ДВ, отбелязват от Съюза на българските автомобилисти.

Термина „неправилно изпреварване“ включва нарушенията, описани в чл. 179, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата, а именно „който не спазва сигналите на пътните светофари, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението“.

Друга важна промяна е, че ще се отнемат 10 точки и за шофиране в насрещното платно по магистрала или скоростен път, а при повторно такова провинение – 12 точки, отбелязва още

Предвижда се още младите шофьори да получават максималния брой контролни точки (39) две години след като са придобили правоспособност. При първоначално идваване на шофьорска книжка притежателят й разполага с 26 точки. След изтичане на срока от 24 месеца за стаж като водач на МПС той получава останалите 13.

Точки могат да бъдат възстановени до максималния им размер по два начина. Първият е частично увеличаване с 1/3 от максималния брой, след като водачът премине допълнително обучение. То може да се осъществи само веднъж в рамките на една година. Вторият е служебно, след изтичане на срока от 2 години, считано от датата на влизане в сила на последното постановление за отнемане на точки.

Целият списък на нарушенията, за които се отнемат контролни точки, ще намерите на сайта на МВР.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: