Намалена видимост е на лице при мъгла, силен дъжд, снеговалеж, здрач, запрашеност, задименост и други.

 

Движение при намалена видимост

 

При намалена видимост моторните превозни средства трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.

Допълнителни светлини за мъгла се използват само при значително намалена видимост. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

Водачите на велосипеди са длъжни, при движение извън населено място при намалена видимост, както и през тъмната част на денонощието да ползват светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

При намалена видимост или при интензиввен трафик, движението на група пешеходци с водач по платното за движение се разрешава само в колона един след друг.

Спиране при намалена видимост

На път извън населено място, всяко спряно на платното за движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат обозначени с включени габаритни светлини.

На автомагистрала, водачът на пътно превозно средство, принуден да спре, поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху лентата за принудително спиране, извън платното за движение, като сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал.

На скоростен път, водачът на пътно превозно средство, принуден да спре, поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху площадката за принудително спиране извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал.

Теглене на повредено превозно средство при намалена видимост.

По време на движение, при намалена видимост, теглещото моторно превозно средство трябва да бъде с включени къси светлини и авариен сигнал, а тегленото – с включен авариен сигнал или с поставен отзад предупредителен, светлоотразителен триъгълник и поставена отзад в лявата страна червена светлина.

При намалена видимост под 50 м е забранено:

  • тегленето
  • движението на извънгабаритно ППС или такова, което превозва опасен товар
  • завиването в обратна посока
  • спирането за престой на платното за движение извън населено място без включени габаритни светлини

Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само, когато видимостта е намалена под 50 метра.

Винаги избирайте такава скорост, която да ви позволи да спрете в зоната, осветявана от фаровете. Само тогава може да се осигури максимално възможната безопасност при намалена видимост.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: