Първото нещо, което всеки трябва да знае са униформените белези на полицаите от Пътна полиция- законово определена полицейска униформа в тъмно син цвят и/или жълта светлоотразителна жилетка с разположени на видно място нашивки с надпис „Пътна полиция” и светлоотразителни елементи.
Само екип от двама пътни полицаи, със специално оборудван полицейски автомобил, могат спират за проверка. Автомобилът трябва да има обозначителен стикер (“Зона с постоянно видеонаблюдение и аудиозапис). Оборудването му се състои от:
1. три камери (две на предното и една на задното стъкло) за наблюдение на зоните, в които се извършва проверка;
2. цифрово записващо устройство;
3. два безжични микрофона, носени от полицаите, с паник бутон;
4. безжичен интернет;
5. GPS.
При извършването на проверката се осъществява видеозапис и аудиозапис, като освен в реално време, записаната информация се проверява и при свалянето и от запиващото устройство на автомобила след завръщане в съответната структура на МВР. След това информацията се архивира и съхранява в продължение на 1 месец (с оглед проверка на сигнали за нарушения, ако има такива, в законоустановените за това срокове), след което се унищожава.
От 24.07.2015 г. е разрешено шофьорите да бъдат спирани на пътя за проверка и от автомобил, който няма посоченото специално оборудване. Особеностите при проверка са следните:
1. за да бъде спрян автомобил, шофьорът трябва да извършва явно нарушение на правилата за движение;
2. служителите са задължени да съставят акт за установяване на административно нарушение;
Когато не се извършва нарушение на пътя, за рутинна проверка могат да бъдат спирани шофьори само от патрул на КАТ, обозначен със стикер, че има система за заснемане и аудиозапис.
Проверка на шофьор на МПС
При проверка на редовността на документите, органите на реда са овластени да проверяват само:
1. документи за самоличност;
2. свидетелство за управление на МПС и контролен талон;
3. свидетелство за регистрация на МПС;
4. документ за сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”;
5. удостоверителни стикери, залепени на предното стъкло на колата: за преминат технически преглед, за сключена застраховка “Гражданска отговорност”, за платена винетна такса ( ако пътувам извън града).

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: