Време е за пролетно почистване, а в ситуацията на извънредно положение, когато всички се опитваме да се опазим от Covid-19, от изключителна важност е да дезинфекцираме всички повърхности, до които имаме чест допир.

Автомобилът ни е наш спътник в ежедневието и въпреки че спазваме указанията да си останем вкъщи, на голяма част от хората се налага да излязат с автомобила си, за да отидат на работа, ако тя не може да бъде вършена от вкъщи, на пазар или по друга важна причина.

Може би не се замисляме, че в тази ситуация е много важно да дезинфекцираме и автомобила си, не само домовете си.

Добрата новина е, че можем да защитим салонът на автомобила от вируси доста лесно и без да се използват разяждащи повърхността препарати.

Основно оръжие против вирусите е сапунът, който с лекота унищожава тези микроорганизми не само от ръцете ни, но и в колата и то без последствие за тапицерията на салона.

Всички знаем, че дезинфекциращите средства са продуктите на спиртна основа, но сапунът може да свърши същата работа и то много по-безопасно за различните повърхности в колата – пластмаса, хром, кожа, тапицерия.

За дезинфекция добра работа могат да свършат и мокрите кърпички и вариантите за изтриване на грим. Средствата за грижа за кожата обикновено съдържат овлажняващи вещества, които са добре за кожения салон или оплетката на волана. Обръщаме ви внимание, че почистващите препарати на спиртна основата изсушават кожената тапицерия и не са за препоръчване.

Ефективно средство за дезинфекция е и препарата за поддържане на кожата на салона. Тези препарати съдържат активни вещества, които също убиват микробите.

Независимо от това, кой вариант ще избрете, не забравяйте да забършете повърхността след обработка с навлажнена с вода кърпа. Миещи препарати не трябва да бъдат оставяни по повърхностите в салона на колата.

Ето основните неща при дезинфекция на автомобила:

  • Използвайте сапунена вода – дезинфекцира и не избелва/разяжда различните повърхности;
  • Избягвайте избелващите средства и тези на спиртна основа;
    Дезинфектиращите гелове и спрейове за ръце са слабо ефективни и изсушават кожата;
  • За кожен салон използвайте препарат за поддържане на кожи или мокри кърпички (може за почистване на грим);
  • Изтрийте повърхността след обработка с препарат или сапунена вода. Ако сте забърсали с мокри кърпички не е необходимо да забърсвате повторно.

Задължително трябва да се дезинфектират:

– Волана
– Скоростния лост
– Ръчната спирачка
– Дръжките на вратите
– Бутоните, които управляват мултимедийната система
– Мигачите, чистачките и круиз-контрола
– Копчетата и лостчетата за регулиране на седалките,
– Външните ръчки на вратите и на багажника.

След дезинфекцията е добре да се проветри салонът, като едновременно с това се почисти и климатичната система.

Желаем ви приятно почистване и да сте здрави!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: