Когато сядаме зад волана, поемаме отговорност не само за себе си, но и за нашите спътници и за останалите участници в движението. Вниманието на шофьора трябва да е съсредоточено в пътя и винаги да бъде нащрек за непредвидими ситуации. Най-често допусканите грешки на шофьорите са свързани с мъртвата зона на колата, която представлява разстоянието, което не виждаме в страничните огледала. Това е мъртвият ъгъл, в който често се крие изпреварващо превозно средство. А това кратко време, в което не виждаме автомобила, може да доведе до сериозни последствия.
Какво е решението на този проблем?
Като начало най-важното е да регулираме правилно огледалата. Основната идея е, ъгълът на позициониране на страничните огледала да съвпадне с ъгъла на централното огледало за виждане назад.

Как лесно можем да нагласим огледалата си така, че да се опитаме да избегнем мъртвите точки? Ще ви дадем няколко кратки напътствия, които ще ви бъдат от полза.

За да нагласите лявото странично огледало на колата, наведете главата си наляво докато тя почти докосне прозореца на шофьорската врата. След това нагласете страничното огледало на лявата страна на автомобила, така че да виждате задния панел (задния край на колата) в огледалото. Имайте предвид, че това ще го позиционира по-далеч, отколкото най-вероятно е било преди това.

За да нагласите дясното странично огледало на колата, наклонете главата си надясно докато тя застене между двете предни седалки без да се навеждате. След това нагласете страничното огледало на дясната страна на автомобила, така че да виждате задния панел (задния край на колата) в огледалото.

Регулирайте огледалото за обратно виждане така, че да виждате в него средата на задното стъкло на колата.

Огледалата са нагласени, когато някоя кола наближава зад вас и е все още далече, ще я виждате и в трите огледала. С приближаването и ще я виждате само в едно от огледалата. Ако е зад вас – в огледалото за обратно виждане на колата, а ако ви изпреварва – в лявото странично огледало.

При подходяща настройка модерните огледала с изпъкнали сферични стъкла могат да сведат мъртвия ъгъл до минимум. При по-старите модели с малки и плоски огледала обаче дори и при най-доброто регулиране ползата ще бъде минимална.

Най- важното е да бъдем внимателни. Не предприемайте маневра, за която не се чувствате 100 % сигурни. Ако имате и най-малко притеснение, изчакайте. Ничий живот не си струва да бъде рискуван за 5 минути по-рано пристигане на уреченото място.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: