В днешно време климатикът е една от най-ценните екстри на автомобила. Почти немислимо е производството,  а дори и покупката на кола без наличието на климатик. Когато температурите през лятото започнат да се повишават и да граничат с неприемлива жега, главната предпоставка за комфортно пътуване е именно наличието на климатик в автомобила, койго да направи пътуването комфортно както за водача, така и за пътниците. Температурните условия в купето, които са най-благоприятни за водача и оказват положително влияние  върху него, са между 18 и 20 градуса. При температура над 30 градуса по Целзий, реакциите на шофьора се забавят и това носи по-голям риск от грешки при шофирането.

Управление на климатика

Съществуват два вида управление на климатика – ръчно и автоматично (климатроник). При ръчното управление, водачът чрез ръчни настройки променя температурата в купето на автомобила. То изисква постоянно внимание от страна на шофьора, за да коригира рботата на климатика, което от своя страна отвлича вниманието от управлението на превозното средство. Скоростта на движение,  температурата на въздуха, оборотите на двигателя и компресора са само част от факторите, които оказват влияние върху работата на климатика. При автомобилите с климатроник, шофьорът задава желаната температура. Тя се поддържа автоматично, като се коригира независимо от влияещите фактори.

Проблеми по климатика

Една от най-честите повреди по климатичната система е свързана с кондензатора. Той често се запълва с прах и мръсотия, което от своя страна води до по-лошо обдухване, а от там до редица други проблеми като изключване на електромагнитния съединител и аварийно изхвърляне на фреон. Показател за проблем с кондензатора са прегряване на автомобила, както и високият разход на гориво през лятото. Към неправилната работа на климатика могат да се отнесат излишъкът на фреон, излишъкът на масло, попадане на въздух или влага в системата, неизправности на охладителната система, приплъзване на съединителя на компресора, замърсяване на ребрата на кондензатора или изпарителя.

Как да правилно да използваме климатика

При стартиране на климатика, нагорещеният въздух от купето на колата трябва да се изведе навън, затова трябва да се отворят прозорците и да се пусне свеж въздух в автомобила. Когато се пуска климатика, първоначално трябва  да се настрои на най-ниска температура и максимална скорост на вентилатора. Когато се охлади купето, климатикът се пуска на нормален режим.

При запотяване на стъклата се избира най-високата температура (25 С) и скорост на вентилатора. За да не се запотяват стъклата при влажно време, въздушният поток се насочва директно към стъклата.

Оптималната температура за работа на климатика е между 20 и 22 градуса. При шофиране с чести спирания е препоръчително температурата да се увеличи на 25 градуса, за да не се натоварва прекалено системата

Важно е да се отбележи, че при работа  климатикът отнема по 10% от мощността на двигателя и увеличава разхода на гориво до 1 литър.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: