Министерство на труда и социалната политика (МТСП) удължи срока за кандидатстване  за финансиране по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност до 12.06.2020г. включително.

От Автошкола Василеви напомняме, че хора с трайни увреждания могат да кандидатстват за обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС, подавайки нужните документи по Компонент 2 на Програмата – „Лична мобилност”.

Допустимите кандидати по програмата на Министерството са: хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници, въз основа на медицинска експертиза и документ за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС) от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

В тази връзка, е важно да се знае, че хора с двигателни проблеми, желаещи да се обучават в Автошкола Василеви, могат да придобият шофьорска книжка за Категория „В“, шофирайки със специално оборудвания учебен автомобил на школата.

Настройките на автомобила могат да бъдат регулирани в зависимост от конкретните нужди на обучаващия се, например:

 • за провеждане на учебен курс на курсист с ампутация, протези или просто с намалена подвижност на долните крайници, специализираният учебен автомобил е оборудван с лостова система, с помощта, на която газта и спирачката се прехвърлят на волана;
 • за по-лесно управление при проблем с горните крайници, е проектирана въртяща топка с джойстик за управление от волана;
 • при нужда се поставя предпазител върху педала на газта или устройството за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка.

Сред функционалностите на автомобила на Автошкола Василеви, са смяната на мястото на лоста за пътепоказателите, разширяването, повдигането и обръщането на педалите на автомобила, удължаване на скоростния лост и др.

Придобитата категория ще позволява управление на леки, лекотоварни и товарни автомобили с ръчна скоростна кутия и с тегло включително и товара до 3,5 тона и до 9 места.

Детайли за курса за придобиване на правоспособност за управление на МПС Категория „В“ за шофьори с двигателни проблеми:

Курсът включва теоретична и практическа подготовка. Обучението за управление на специално оборудвания автомобил за хора с двигателни проблеми се провежда на полигона на Автошкола Василеви, в населено и извън населено място.

За да започнете курса се изискват навършени 17 години и 9 месеца.

Курсът започва в понеделник на всяка четна седмица от годишния календар и включва 40 часа теория, разпределени в рамките на две седмици и 31 часа кормуване. Продължителността на учебния час при практическо обучение е 50 мин. След първата седмица от теорията можете да започнете кормуването.
Графикът за кормуване се прави с инструктора в зависимост от Вашите възможности и желания.

Обучение по теория:

1. Модул „Общо устройство на автомобила“.
2. Научаване на правилата за движение.
3. Модул „Безопасност на движението“.

Обучението се провежда в трите учебни центъра на Автошкола Василеви:

Учебен център I, кв. Люлин 10, ул. „Ген. Никола Генев“ , блок 103 А:

 • Занятията по теоретично обучение се провеждат от 16:00 часа до 20:00 часа, от понеделник до четвъртък,  в рамките на две седмици.

Учебен център II, кв. Надежда 3, ул. „Подпоручик Футеков” №1, ет. 1

 • Занятията по теоретично обучение се провеждат от 9:00 часа до 13:50 часа, всеки делничен ден, в рамките на 7 поредни, работни дни.

Учебен център III, ж.к.  Овча Купел 1, бул. Президент Линкълн 29 /до хипермаркет Кауфланд/

 • Занятията по теоретично обучение се провеждат от 17:00 часа до 21:00 часа, от понеделник до четвъртък,  в рамките на две седмици.

Обучение по практика за придобиване на правоспособност за управление на МПС Категория „В“ за шофьори с двигателни проблеми:

1. Придобиване на навици за работа с уредите за управление на автомобила;
2. Обучение на полигон за потегляне, спиране, маневри и паркиране.
3. Научаване и изпълнение на правилата за движение по пътищата;
4. Реални навици на управление на автомобил при определени условия:

 • при интензивно градско движение;
 • извънградски условия;
 • полигон и автомагистрала.

Полигонът на Автошкола Василеви се намира на паркинга на магазин Метро 2 София, бул. Сливница 182. Курсистът има възможността сам да избере времето, по което ще кормува!

Изпити:

Теоретичният изпит е писмен. Решава се една изпитна листовка с 45 въпроса с разрешени не повече от десет наказателни точки.

Практическият изпит се състои от управление на специално оборудвания автомобил на Автошкола Василеви, Категория „В“, предназначен за обучение на шофьори с двигателни проблеми и се провежда в населено място за минимум 25 минути.

По изискване на Държана Автомобилна Инспекция /ДАИ/ Автошколата провежда вътрешни изпити по теория и по практика. След успешно издържан вътрешен изпит обучаемия се явява на външен изпит пред ДАИ.

Цени и изисквания за записване на курс за придобиване на правоспособност за управление на МПС Категория „В“ за шофьори с двигателни проблеми:

Цена на курса за придобиване на правоспособност за управление на МПС Категория „В“ за шофьори с двигателни проблеми и цени на изпитни такси вижте ТУК.

Необходими документи:

 • Диплома за завършено основно, средно или висше образование;
 • Лична карта;
 • Две паспортни снимки;
 • Медицинско от ТЕЛК.

Важно! Курсът за придобиване на правоспособност за управление на МПС Категория „В“ за шофьори с двигателни проблеми може да се плаща на вноски.

Повече информация за курса можете да разберете тук: и на телефон +3590876 976 144. Очакваме ви!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: