С настъпването на есента, следва да се настроим в режим „повече грижа за колата“. С един от най-красивите сезони, идва времето за смяна на гуми, масло, течност за чистачки и други. Трябва да сме наясно, че освен красивите златни пейзажи, есента носи и куп предизвикателства, най-вече за водачите на пътя.

Всеки собственик на автомобил трябва да знае, че през есента автомобилът изисква специална поддръжка, а падащите красиви есенни листа върху колата крият големи опасности за повреда.

Обикновено се трупат под предното стъкло, с което задръстват водостоците на колата. Обърнете внимание и почиствайте добре падналите листа, защото тяхната роля там, може да Ви коства ремонт в сервиза.

Предоставяме Ви списък с най-разпространените проблеми, които може да откриете през есента:

  • Повреди на електрическото оборудване – листата пречат на водата да попадне в съответните за това отверстия, поради което тя се натрупва под предното стъкло. При много модели на автомобили там е разположено различно електрическо оборудване.
  • Проблеми с вентилацията – есенните листа проникват и през системата за вентилация, което води до задръстване на поленовия филтър. По този начин се нарушава циркулацията на въздуха в купето, води до запотяване на стъклата и влошаване на видимостта.
  • Корозия – Ако дренажните отвори са задръстени, водата започва да прониква в салона на колата. Ако проблемът не бъде решен веднага, освен запотяване на стъклата, проблемът може да стане по-сериозен и подът да започне да ръждясва.
  • Проблеми от студеното време – когато листата са задръстили дренажа, в кухините между вратите, най-често предните, може да се натрупат вода и мръсотия. При студено време това се превръща в сериозен проблем: водата замръзва, а когато шофьорът отвори вратата, се чува ужасно стържене. Причината е, че реброто на вратата “разбива” образувалата се ледена кора.

За да се отстрани този проблем, автомобилът трябва да се закара в топъл гараж, да се изчака ледът да се разтопи, а след това листата, мръсотията и водата да бъдат отстранени.

Освен следенето за тези най-разпространени повреди при автомобилите, всеки водач трябва преди да потегли на път, да провери протектора на гумите, състоянието на спирачните накладки, изправността на кормилната уредба, както и добрия баланс на колелата.

Снимка: pixabay.com

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: