Кодовете на табелите предизвикват много въпроси като защо буквеният код за област в Благоевград е Е, за Габрово – ЕВ, а някои областни градове се означават с първата буква от името на града, а други – не? Очевидно, че няма последователност в подхода при избора на кодове, но вече няма и да се налага да има такава. Министерството на транспорта придвижда да направи реформа, с която да улесни собствениците на автомобилите, като премахне първите букви от регистрационните табели, които показват областта, в която е регистрирано МПС-то.
С премахването на регионалния принцип на номерата, автомобилите ще могат да бъдат регистрираи навсякъде в България и се предполага, че опашките за регистрации пред КАТ ще намалеят. При новите табели буквите и цифрите ще са разбъркани и няма да бъдат поставяни в досегашния ред. Все още не е ясно какъв точно ще бъде моделът, тъй като проектът е на етап обществено обсъждане. Няма да е необходимо да се сменят регистрационните табели на МПС-тата, които вече са регистрирани в България. Мярката ще важи само за първата регистрация или при евентуално прехвърляне на собствеността на автомобила.
Промените предвиждат да бъдат разкрити частни пунктове за издаване на регистрационни номера, които ще бъдат контролирани от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
Предложенията за законови промени предвиждат още един нов талон да обединява досегашните малък и голям. Той ще има чип, съдържащ цялата информация за автомобила. Очаква се, ако бъдат приети, промените да влязат в сила след една година. До месец пък при годишния технически преглед на МПС-то няма да се изисква хартиен документ за платен данък. Изрядността на шофьорите към бюджета ще се проверява по електронен път.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: