През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той трябва да подпомогне дискусията за техния свободен и независим живот и тяхното пълноправно участие в обществото.
По случай този ден, в целия свят се организират кампании с цел постигане на ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Посланията са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на тези хора, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.
В тази връзка Автошкола Василеви изразява своята съпричастност и подкрепа на хората в неравностойно положение като закупува специално оборудван учебен автомобил, предназначен за хора с двигателни проблеми. Настройките на автомобила могат да бъдат регулирани, в зависимост от конкретния случай.
За провеждане на учебен курс на курсист с ампутация, протези или просто с намалена подвижност на долните крайници, специализираният учебен автомобил е оборудван с лостова система, с помощта, на която газта и спирачката се прехвърлят на волана.
За по-лесно управление при проблем с горните крайници, е проектирана въртяща топка с джойстик за управление от волана.
При нужда се поставя предпазител върху педала на газта или устройството за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка.
Други функционалности на автомобила са смяната на мястото на лоста за пътепоказателите, разширяването, повдигането и обръщането на педалите на автомобила, удължаване на скоростния лост и др.
Автошкола Василеви продължава и занапред да бъде отговорна към решаването на проблемите на хората с увреждания, както и да оказва подкрепа за трудностите пред които всички те са изправят.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: