Лятото е най-чаканият и любим сезон, а с покачването на температурите се увеличава и броят на пътуващите към морето. Това оказва голямо влияние, особено на начинаещите шофьори, а несигурността и липсата на опит често са лоши съветници на пътя. За да преминете безпроблемно първото голямо пътуване, следните съвети ще Ви бъдат от полза.

Преди голямото пътуване е изключително важно да прегледате техническото състояние на автомобила, задължително трябва да проверите спирачките, налягането в гумите, чистачките, нивото на масло и гориво, както и изправността на светлините. Не забравяйте, че автомобилът трябва да има валидна гражданска отговорност, годишен технически преглед и винетка. Носете пълният комплект документи необходими за шофиране.

Второто важно условие е да бъдете спокойни. Изхвърлете страховете и съмненията и седнете смело зад волана. Ако въпреки всичко се чувствате нервни и неспокойни, по-добре отложете за известно време пътуването. Винаги, когато сядате зад волана трябва да подхождате отговорно.

Планирайте пътя! Мисълта, че имате достатъчно време, за да стигнете където и да е, ще Ви помогне да се отпуснете и да избегнете нуждата от високи скорости. Предварително обмислете точно откъде ще минете, ако имате начертан маршрут в главата си пътуването Ви ще бъде много по-леко и приятно.

Ако сте решили да осъществите пътуването през нощта, за да избегнете натовареният трафик през деня или силните горещини, не бива да забравяте,че основният проблем в този случай е намалената видимост. Поради тази причина, винаги, когато имате възможност използвайте дългите светлини, но задължително при разминаване с други автомобили превключвайте на къси и намалете скоростта. Най-добрият начин да се ориентирате е като следвате маркировката. При превключване на светлините от дълги на къси намалете скоростта, особено ако имате насрещни заслепяващи светлини.

Фактор, който никога не бива де се подценява е времето. То винаги може да ни изненада, и ако се окаже, че Ви се налага да шофирате при дъжд, шофирайте при повишено внимание, тъй като е възможно пътят да е хлъзгав.

Концентрация – шофирането, само по себе си, изисква голяма концентрация, а тя лесно може да бъде нарушена, особено ако се опитате да правите нещо друго по време на кормуването, например да ядете или да използвате телефона си. Това може да Ви разсее, което лесно може да доведе до превишаване на скоростта, от което да последват други сериозни застрашаващи живота действия. Не забравяйте, че шофьорите, които се хранят или използват мобилен телефон по време на шофиране може да бъдат подведени под отговорност. Дори слушалките отвличат и разсейват вниманието. Ако повикването е спешно най-добре спрете колата и говорете по телефона. Музиката също е препоръчително да не е пусната силно, за да не доведе до несъзнателно увеличаване на скоростта.

GPS навигациите са друга честа причина за разсейване на шофьора. Никога не следвайте GPS инструкциите на “сляпо”, а гледайте и преценявайте условията в които шофирате. Това, което виждате, е от първо значение, и след това – инструкциите на вашият GPS .

Важен съвет за безопасно пътуване е и следването на пътната маркировка. Шофьорите често не обръщат внимание на пътната маркировка, дори и когато я виждат. Наличието на пътно осветление в далечина на извънградски път е индикатор за зона с по-голям риск. В такива случаи е препоръчително да намалите скоростта и да увеличите скоростта.

Последният важен съвет, който ще Ви дадем е да не бързате когато шофирате в населени места или на път с натоварено движение. Не възприемайте ограниченията за скорост като цел, и винаги обръщайте внимание какво се случва около вас. Разумните дистанция и скорост ще Ви дадат ценно време да прецените насрещните опасности и да реагирате. Внимавайте на кръстовища, сфетофари и пешеходни пътеки!

Екипът на Автошкола Василеви Ви желае приятно и безаварийно първо дълго пътуване!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: