Едно от предложенията за промени в Кодекса за застраховане, което днес бе прието от правителството, е срокът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” да важи за период до три години, а не както до сега да бъде валидна за една година. Друга съществена промяна е допълнителна премия, която осигурява по-широк обхват на покритие на застраховката, както за България, държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата „Зелена карта”. Сертификатът „Зелена карта” вече няма да бъде необходим дори да бъде предприето пътуване до държави като Албания, Беларус, Македония, Израел, Турция, Украйна, Босна и Херцеговина, Молдова, Русия, Тунис, Иран, Черна гора и Мароко.
Другата промяна, която се предвижда, се отнася до промяна в покритието на задължителната автомобилна застраховка, която да урежда и изплаща обезщетение на пострадали, дори водачът на превозното средство да няма вина. Очаква се да се увеличи и лимита на отговорност на компаниите при неимуществени вреди по автомобилната застраховка при пострадали и загинали в катастрофа от 1 млн. максимално обезщетение при един пострадал и 5 млн. при двама или повече на 10 млн. независимо от броя на пострадалите.
Новите текстове са приети от правителството и са предложени за одобрение от Народното събрание. Очаква се да бъдат обсъдени през есента.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: