Когато навършим пълнолетие, една от най-големите ни мечти вече може да стане реалност – да станем шофьори.

Няколко месеца листовки, 32 часа зад волана с инструктор и вече е факт – горди собственици сме на документ за правоспособност за шофиране на автомобил. Освен че имаме право да подкараме семейните коли, се появява и желанието да станем собственици на първия ни автомобил, да караме приятели до магазина, на кино, до бабите им и т.н.

Всичко това става реалност благодарение на знанията, които придобиваме на шофьорските курсове и умелото преподаване на инструкторите.

Повечето начинаещи шофьори, доста по-рано придобиват увереността, че са такива, което обаче статистиките сочат за погрешно.

Една от най-честите предпоставки за ПТП и самите произшествия създават младите водачи. Това са начинаещите шофьори между 18 и 24 години, които притежават свидетелство за управление на МПС и вече са получили правото да бъдат водачи на автомобил.

Без страх, но и без абсолютна самоувереност на пътя, балансът е отговорът за безопасното шофиране на младите водачи. Ето и няколко съвета, които да следвате, за да бъдете отговорни шофьори и да пазите не само себе си, но и всички останали – на пътя и до Вас:

 • Винаги проверявайте състоянието на автомобила преди да тръгнете на път. Огледайте гумите дали са здрави, поне веднъж в седмицата проверявайте нивото и състоянието на спирачната и охлаждащата течност, както и на маслото.
 • Винаги регулирайте седалката според Вашия ръст и проверявайте огледалата. Преди да потеглите се уверете, че имате възможно най-добра видимост.
 • Поддържайте безопасна дистанция от останалите участници в движението, за да избегнете опасни ситуации, като автомобилът пред Вас да спре рязко и да не успеете да реагирате навреме.
 • Проверявайте огледалото за обратно виждане на всеки 5 до 7 секунди, за да сте информиран какво се случва зад Вас и най-вече, когато възнамерявате да смените лентата за движение.
 • Шофирайте бавно на сняг, лед и дъжд – Вашият приоритет номер едно е Вашата собствена безопасност. Не позволявайте на никого да Ви принуждава да шофирате по-бързо.
 • Не правете рискови изпреварвания и забравете за високите скорости.
 • Забравете за телефона, когато шофирате. Ако позвъни, винаги можете да отбиете и да проверите, но не и докато шофирате. Това се отнася и за опитните шофьори!
 • Винаги гасете двигателя на бензиностанция.
 • Не забравяйте, че не сте сами на пътя и следете останалите участници в движението. Когато има автомобил пред Вас, винаги гледайте накъде тръгват да завиват гумите му, а не само мигача, който (ако) е пуснал.
 • Най-важното е да спазвате всички правила за движение – това включва и носенето на колан по всяко време, до пълно спиране на автомобила.
 • И тъй като доброто възпитание важи дори и на пътя: запомнете, че кратко пускане на аварийни светлини означава „Благодаря“, а кратък десен мигач от автомобила пред Вас Ви казва, че можете да го изпреварите.

Най-важно за всички млади водачи е да разберат огромната отговорност, която носят, щом се качат зад волана. Не тръгвайте на път, ако не се чувствате в състояние да шофирате и почивайте, когато се изморите.

Снимка: freepik/diana-grytsku

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: