КАТ вече вкара в употреба нови преносими камери срещу превишена скорост, всяка на стойност 30 хил. лева. Най-голямото им предимство е, че могат да заснемат едновременно двама или трима нарушители. Функционалността им дава възможност да се следи за нарушения в няколко ленти и в двете посоки на движение.
Проблемът досега беше, че снимките с повече от едно превозно средство са били смятани за невалидни заради невъзможността да се докаже кой от заснетите автомобили е с превишена скорост, обясняват от МВР. За миналата година близо 97 000 от общо 490 000 заснети нарушения са били невалидни. Очаква се с въвеждането на новата система този проблем да отпадне.
Новите снимачни устройства разпознават както български, така и чужди регистрационни номера, което улеснява обработката на нарушенията след това. Те могат да се монтират отстрани на пътя, на мостове и пасарелки. Измерената скорост е много по-прецизна, защото се извършва с помощта на лазер. От МВР са получили уверение от производителя, че метеорологичните условия не оказват влияние върху ефектнивността на камерите.
Важно е да се отбележи, че антирадарите не могат да засичат новите устройства.
Изключва се възможността за манипулация на данните, тъй като работата с новата система е изцяло автоматизирана. От полицейските служители се изисква единствено да изберат мястото за контрол, да поставят и настроят камерата – разстояние за снимане и допустимата скорост за участъка. След приключване данните се предават автоматично без човешка намеса в Централната база данни на МВР по два начина – дистанционно при наличието на 3G или 4G връзка или чрез свързване на паметта на устройството с вътрешната мрежа на МВР.
Устройствата функционират на батерии, които в режим на запис издържат минимум 5 часа.
В следващите месеци ще бъдат установени и реалните резултати от тях.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: