Парламентът прие окончателно новите текстове в Закона за движение по пътищата. Според тях провинилите се шофьори вече ще бъдат санкционирани с нови наказания и по-високи глоби.
При превишаване на скоростта в населени места с над 50 км/ч от ограничението, глобата е 700 лв., а за същото нарушение извън населени места става 600 лв. За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв.
Шофьорите, които се движат в насрещното по автомагистрала или скоростен път, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани с 1000 лв. При повторно нарушение глобата ще става 4000 лв., а виновникът ще остава без книжка за половин година.
Промени претърпяха и глобите за шофиране след употреба на алкохол. Който шофира с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, ще остава без книжка за 6 месеца, с глоба 500 лв. При установяване на алкохол в кръвта от 0,8 до 1,2 промила, глобата ще е 1000 лв., лишаването от книжка ще е 12 месеца.
Година без книжка и за водачите, които организират или участват в гонки. Те ще бъдат глобявани и със сума до 3000 лв. При повторно нарушение, глобата ще е до 5000 лв., а книжката ще бъде отнета за три години.
Депутатите въведоха и категорията ,,млад водач“, но отпадна идеята новите шофьори да карат с придружител. Те ще получават 2/3 от точките на по-старите шофьори.
Глобата за неправилно паркиране ще бъде считана за връчена след като се залепи на превозното средство.
Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова съобщи днес промените с винетките за 2017г., които могат да бъдат закупени от 20 декември. Старите винетки важат до 31 януари. Не се променя цената на годишната винетка, 97 лв. Месечната ще струва 30 лв., а седмичната 15 лв. Ако шофьор бъде заловен с изтекла, или купена, но незалепена винетка, ще бъде глобен веднага, а колата му ще бъде спряна от движение, докато не се заплати таксата. Новите стикери отново ще са защитени от фалшифициране благодарение на 3 вида защити.
Според Павлова през новата година ще бъде въведена и дългоочакваната система за ТОЛ-такси, разработването на цялостна концепция за въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: