Транспортната комисия в парламента направи промени в правата на пешеходците на пешеходната пътека. При катастрофа на пешеходна пътека пешеходецът няма да носи вина, ако е бил блъснат на нея, и шофьорът е нарушил правилата на движение.
Това решиха депутатите на второ четене, като промяна в Закона за движение по пътищата. Точният текст гласи: “Пешеходецът да не се счита за съпричинител на ПТП, когато на обозначена пътна маркировка водачът е превишил разрешената максимална скорост или е нарушил друго правило от Закона за движение по пътищата, имащ отношение към произшествието”.
Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно решение на ВКС. След тези промени в закона, по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, това решение отпада. Нека припомним, че дъщерята на Нели Петрова, Лора, беше убита на пешеходна пътека, от пиян моторист, който се движел със скорост от близо 100 км/ч.
Неговата присъда беше намалена с аргумента, че детето е съпричинител на катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона. Върховните съдии тогава приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако спазва изискванията на Закона за движение по пътищата към самия него.
Парламентът реши още, че стъклата на прозорците на превозните средства могат да се затъмняват, или покриват единствено при „наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила“.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: