Първият месец от годината ни заля с празници от 1-ви януари чак до Бабинден (21-и януари). Събираме се около трапезата с най-близките си, за да отпразнуваме с вкусна храна и чаша вино. Какъвто и да е поводът за веселба и почерпка обаче, е важно да не правим компромиси с шофирането и употребата на алкоxол. За да се убедите, че да шофирате след няколко наздравици далеч не е най-правилното решение, ви представяме последните данни на пътна полиция за произшествията вследствие на безотговорно шофиране.

Най-скорошната статистика на КАТ за времето около Коледните празници през миналата 2017 година показва:

  • от 22-и до 27-и декември са заловени и наказани 286 пияни шофьори.
  • в периода 18-и и 24-и декември 425 моторни превозни средства са били дерегистрирани, от които повече от една четвърт – 124, за шофиране в нетрезво състояние.
  • Около коледните празници общият брой на ПТП-тата е 101, при 9 от които има загинали, а жертвите са общо 17.

Поради нарастващия брой на пътни транспортни произшествия в страната, бяха направени поредните изменения в Закона за движение по пътищата. Ето по-важните от тях:

  1. Премахва се пътния знак, предупреждаващ за камери

Отпадането на знака е обусловено от факта, че шофьорите намалят скоростта само в рамките на участъка, който камерата покрива, а след това отново карат с превишена скорост.

  1. Регламентира се дейността на патрулките, оборудвани с камери

Заради порочната практика на полицейските служители да спират автомобилите си извън обхвата на камерата се наложи законово регламентиране: Ако кола на МВР е снабдена с камери, контролът трябва да се извършва в обхвата им.

  1. Автомобил, даден от собственика му на неправоспособен шофьор, се спира от движение от шест месеца до година

Според данни на МВР от 11 366 спрени за проверка автомобила близо 10 000 са карани от неправоспособни шофьори.

  1. Санкцията за дрогирани шофьори става влизане в затвора

Шофьорите, хванати да карат след употреба на наркотични вещества, ще бъдат наказвани с от една до три години затвор.

Относно шофирането в нетрезво състояние последното изменение, влязло в сила на 26-и септември 2017 г., законът гласи:

„На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.“

Екипът на Автошкола Василеви препоръчва – ако не сте сигурни дали няма да ви се прииска да се приберете с автомобила си в края на вечерта въпреки няколкото питиета, оставете колата вкъщи и отидете и се върнете с такси – животът ви струва повече от още няколко лева за транспорт към вечерната сметка. Друг начин да се приберете без да рискувате живота и шофьорската си книжка е някой надежден приятел, за когото знаете със сигурност, че не пие, да ви закара у дома.

Ако сте решили да пиете алкохол навън с приятели, но държите да отидете дотам със собствената си кола, използвайте услугата „Drink and drive“. Позвънете на някоя от фирмите, които я предлагат, и те ще изпратят правоспособен и опитен шофьор, който да ви закара до вкъщи с вашата кола.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: