Електронни винетки и специално приложение, с което в реално време да се следи пътната обстановка ще бъдат въведени, съобщи днес Лиляна Павлова.
Принципът на таксуване на новите винетки ще бъде изминатото разстояние, а не времевият диапазон. С други думи – тези, които пътуват най-много ще плащат по-високи винетни такси. Това обаче е в сила само за товарните автомобили над 3,5 тона.
Шофьорите на леки коли ще заплащат винетките си както преди –за седмица, за месец и за година. Промяната при тях ще бъде само превръщането на обикновената лепяща винетка в електронна такава.
Тази система се очаква да стартира най-рано през 2018 г.
От друга страна пък, приложението, което ще следи в реално време пътната обстановка в цялата страна ще бъде въведено още през октомври. То ще бъде напълно безплатно за всички видове смартфони, таблети и компютри. При настъпил инцидент, сигналът автоматично ще се предава към националния телефон 112, както и в ситуационния център на АПИ. Към системата ще бъдат добавени и функции за свързване с МВР и спешните екипи на Министерството на здравеопазването.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: