Случвало ли Ви се е да светне нещо на арматурното табло и да не знаете какво точно е то? В наши дни новите и модернизирани коли водят и до разнообразие на контролни лампи на таблото. Не се плашете, когато някоя от тях привлече Вашето внимание. Запознайте се с нашият наръчник за сигналите и какво могат да означават те.
Предупредителни знаци

1

Удивителен знак: Дръпната ръчна или ниско ниво на спирачна течност. Съществува реална опасност от отказ на спирачките, ако проблемът не е в активирането на ръчната. Проверете нивото на спирачната течност в казанчето.

4

Акумулатор: Това изображение показва, че автомобилът има проблем някъде в електрическата система. Слабо просветващ символ дава информация, че алтернаторът не зарежда достатъчно. Проверете обслужващия ремък. Силно светещ символ пък означава, че алтернаторът презарежда. Спрете автомобила и проверете ремъка, ако той не е скъсан се придвижете бавно до най-близкия сервиз. В противния случай викнете пътна помощ.

3

Масльонка: В жълто/примигваща означава, че нивото на маслото е близко до минимума. В червено/светеща постоянно означава, че има загуба на налягане. Спрете незабавно, изключете двигателя и проверете нивото на моторното масло. Ако то е твърде малко, долейте поне един литър и проверете за теч. Ако нивото е достатъчно високо отидете в сервиз.

2

Температура на охладителната течност: Този символ е предупреждение за температурата. В червено – температурата на двигателя е твърде висока, вашето превозно средство трябва да се спре и двигателят да се изключи възможно най-бързо. Може да включите отоплението (парното) до най-високата степен, така ще свалите част от топлината. Включете климатика,така ще задействате една от перките за охлаждане. Причините може да са най-различни, теч на охладителна течност, термостат, датчик за перката на радиатора, реле за перката, моторчето на перката, капачката на радиатора (казанчето), най-безобидно бушонче. В синьо, символът показва, че температурата на охлаждащата течност е твърде ниска. Ако индикаторът мига в червено, след това в синьо, има електрическа неизправност в охладителната система.

Уреди за безопасност

5

Въздушна възглавница: Когато този символ свети, значи нещо не е наред с въздушните възглавници или с коланите. Наложително е да отидете в сервиз.

8

Волан: Проблем със сервоусилвателя на волана. Ниско ниво на хидравлична течност или електрически проблем при електроусилвателите.

9

Активирана ръчна/паркинг спирачка

7

Температура на скоростната кутия/грешка: Скоростите работят на по-висока от оптималната температура или маслото в тях е намаляло или прегряло.

6

Ключ: Запалването на автомобила е забранено и трябва да бъде осигурен ключ с точния транспондер. Ако символът примигва, когато двигателят работи, това издава проблем с батериите на ключа или транспондера.

16

Обезопасителен колан: Подсещане за употреба на обезопасителен колан. Уреди и аксесоари в режим на употреба или в режим на готовност.

24

Отворена врата: Някоя от вратите (може и тази на багажника или дори предният капак) е отворена.

10

ABS-символ: Налице е проблем в Антиблокиращата спирачна система и компютъра е определил код, колата се нуждае от професионална диагностика.

12

TPMS: Системата за следене налягането в гумите е намерила гума(и) с ниско налягане или може да има неизправност в датчика. Проверете налягането в гумите. Някои превозни средства ще позволят ръчно нулиране на TPMS, а други ще изискват професионална техника.

11

Или ръчната спирачка е дръпната, или системата индикира за ниско ниво на спирачната течност. Възможно е и накладките да са прекалено износени.

17

Темпомат/Автопилот: Индикира, че системата за автоматично поддържане на скороста е в готовност за работа.

28-1

ESP/система за контрол на сцеплението: Присветва, когато автомобилът загуби сцепление за момент. Свети постоянно, когато системата е изключена.

25

Течност на чистачките: Течността е с ниско ниво, трябва да напълните резервоара.

19

Пуснати габарити.

20

Пуснати дълги светлини.

21

Пуснати халогенни светлини отпред.

22

Пуснат стоп за мъгла отзад.

23

Пуснат ляв/десен мигач или аварийни светлини.

26

Горивото в резервоара намалява.

27

Външната температура е под +3 градуса и има възможност за поледици.

29

Подгревна свещ (само при дизели): Светлината показва, че подгрява свещите, ако свети при работещ двигател има проблем с подгрева.

30-1

DPF (само при дизели): Предупреждава, че филтърът за твърди частици на изпускателната система е задръстен или процесът на регенерация не стартира и трябва да се ремонтира.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: