Голяма част от начинаещите шофьори се сблъскват със страх и притеснение, когато седнат зад волана. Много от тях отказват да шофират веднага след като вземат шофьорска книжка. За съжаление, при немалка част от шофьорите, особено тези от женски пол, карането на кола предизвиква повече стрес и тревоги, отколкото удоволствие. А за това има и различни причини, като например, страхът от пътнотранспортно произшествие, липсата на собствен автомобил, или вечно недоволната от шофирането половинка.
Запознайте се със следните съвети, които могат да Ви помогнат да преодолеете задръжките и да добиете увереност във Вашите способности и умения за шофиране.
• Коя е причината за страха, който се появява при мисълта за шофиране? – на първо място е важно да си отговорите на този въпрос. Страхът от шофиране обикновено има психологически корени. Той може да е свързан с Ваше участие в ПТП, дори и като свидетел. Или вътрешното Ви убеждение, че не Ви достигат умения на пътя, което може да бъде и резултат от обидно отношение по време на Вашето обучение. Замислете се, дали седейки зад волана имате някои физически симптоми като виене на свят, сърцебиене, треперене, засилено потене. Идентифицирайки проблема, който Ви пречи да бъдете уверени и активни шофьори, Вие може да предприемете стъпка за неговото решаване. Понякога човек може да се справи сам, друг път се нуждае от помощта на близък, инструктор или психолог.
• Бъдете разумни и смели да прилагате наученото – шофирането изисква практика и търпение. Никой не се е родил научен, затова няма как още от самото начало да сте перфектни шофьори. Прощавайте си малките грешки и нека те не Ви отказват от шофирането. Не се оставяйте на тях или другите участници в движението да Ви демотивират и разколебават относно Вашите възможности. Най-важното нещо е да имате желание, а когато то е налице, нещата постепенно ще се случат.
• Преодолейте страха от шофиране чрез шофиране – това, че изпитвате дискомфорт от волана не означава, че трябва да го избягвате. Напротив, шофирайте по-често. Но всичко трябва да се случва постепенно.
• За да се чувствате по – спокойни карайте в началото по познати маршрути, в ненатоварени часове. Постепенно променяйте маршрута, добивайки повече увереност започнете да шофирате и в час-пик часовете. С времето ще започнете да обръщате повече внимание и на пътната обстановка и на останалите шофьори.
• Не сядайте зад волана, ако физически не се чувствате добре – шофирайте, когато сте в добра физическа кондиция, ако се уморите, спрете за почивка и след това продължете.
• Създайте си приятна среда и атмосфера – може би в началото ще предпочетете да карате сами, или с придружител, с музика, или без. Което и да изберете, не карайте с човек, който Ви причинява дискомфорт, или Ви разсейва.
• Релаксирайте – Всички знаем, колко стресиращо и уморително може да бъде шофирането, особено за начинаещите. Препоръчително е да се научите на някои техники за овладяване на напрежението, като например да дишате дълбоко, да броите до десет, да пеете и т.н.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: