Зимата е сезон, който свързваме както с предстоящите коледни и новогодишни празници, така и с ниските температури и лошите атмосферни условия.
Ако все още не сте подготвили колата си за зимата, то добре е да го направите веднага. Добре подготвената кола е в интерес на Вашата собствена сигурност. Обърнете специално внимание на няколко основни неща, които ще Ви осигурят спокойно шофиране.
• Зимни гуми – те осигуряват стабилността на колата. Според промените в Закона за движение по пътищата, карането със зимни гуми е задължително в периода от 15 ноември до 1 март. Всесезонните гуми (те имат обозначение М+S) не са за препоръчване. Зимните са по-меки и еластични при по-ниски температури и следователно имат по-добро сцепление. Πpoвepeтe нaлягaнeтo им и гo пoддъpжaйтe в oптимaлнитe мy гpaници. Увepeтe ce, чe гyмитe нe ca пpeĸaлeнo cтapи и чe гpaйфepът e дocтaтъчнo дълбoĸ, не по-малък от 4 мм.Специалистите съветват те да бъдат сменявани най-много през 5 г. Дори и да не са чак толкова износени, след този период каучукът се втърдява и напуква, возилото става несигурно. Друга задължителна част от прегледа на автомобила е състоянието на джантите, не е изключено те да са изкривени, а това също дава отклонения.
• Акумулатора – проверете неговото състояние преди температурите да паднат драстично. За всеки случай, винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане. Ако планирате да не използвате колата с дни и седмици през зимата, свалете акумулатора и го приберете на място, където температурите са по-високи.
• Светлините – светлинната уредба трябва да е в изправност. Проверете дали всичко е наред – изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи, и дали фаровете са регулирани, така че да осветяват нужния участък от пътя, но и да не заслепяват движещите се в обратната посока водачи.
• Чистачките – на първо място трябва да се провери дали чистачките не са за смяна. От топлината през летните месеци гумата се втвърдява и не чисти добре стъклото. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата пък трябва да се зареди с незамръзваща течност.
• Зареден багажник – бъдете сигурни, че в багажника имате всичко необходимо: кабели за подаване на ток, стъргалка за лед, вериги за вашия размер зимни гуми, въже/колан за теглене случай, че заседнете в снега и някой трябва да ви издърпа, резервна зимна течност за чистачки, резервна бутилка с масло, аптечка за кола.
• Проверете и нивото на антифриза, маслото, състоянието на филтрите и свещите.
И за да не се превърне пътуването Ви в кошмар, а в удоволствие, следвайте някои прости принципа.
 Шофирането – съобразете скоростта спрямо пътните условия. Карайте по-бавно защото при хлъзгав път и изникнала опасна ситуация, времето за реагиране и избягването (спиране, завиване) е значително по-малко. Предвиждайте евентуалните изменения на пътната ситуация. Следете с поглед и периферно зрение колите около вас и тези които са на по-голямо разстояние. Съобразявайте дистанцията си спрямо останалите водачи, наблюдавайте ги и бъдете готови за техни неочаквани маневри, резки спирания или завои, загуба на контрол. Не се залепяйте зад други автомобили при изпреварване, особено зад камиони и автобуси. Те замърсяват челното стъкло и силно намаляват видимостта. Ако пред Вас има значително натрупване на вода може да се получи аквапланинг. Дръжте здраво волана и в никакъв случай не натискайте спирачка докато сте върху водата. Същото правило важи и при попадане върху тъй нареченият „черен лед“, заледени участъци по наглед изчистеният път. Той се образува на усойни места от пътя, особено в планините. При мъгла и силни валежи избягвайте да предприемате изпреварване, докато нямате добра видимост.
 Спирането – то трябва да се осъществява плавно. Когато се налага рязко спиране се използва системата ABS. Основната цел на ABS е да запази способността да управлявате автомобила докато спирате, непозволявайки на колелата да блокират. При коли без ABS екстремното спиране е по сложно и изисква тренировки.
 Сцеплението при завой – преценете и влезте с подходящата скорост, това трябва да стане преди завоя. Ако прецените скоростта неправилно резултатът може да бъде презавиване, т.е. когато продължавате да натискате спирачките вътре в завоя. Особено при хлъзгава настилка тази грешка може да има фатални последици. Презавиването може да бъде коригирано чрез леко завъртане на волана в посока обратната на посоката на завоя и подаване на газ при автомобили с предно предаване , при такива със задно се отнема газта или се натиска съединителя. Неправилната преценка на скоростта може да доведе и до друго – недозавиване, когато влизате в завоя с още по-голяма скорост и много навит волан така че е невъзможно да завиете колкото трябва. При висока скорост центробежните сили са огромни и заедно с действащите им завиване и двигател ги претоварват , като по този начин автомобила губи сцепление. Възникналата ситуация е трудна за овладяване, защото на практика Ви остава само ръчната спирачка. Нейното дърпане е възможен вариант но така рискувате да блокирате и четирите колела. Единствен изход е да върнете волана и газта търсейки и най-малкото сцепление. Най-важно при такава ситуация е да не навивате допълнително волана. Ако съумеете да го върнете малко може да получите известно сцепление и да намалите скоростта за да продължите завоя. Важно за безпроблемното влизане в завой е да действате плавно. Много хора подават рязко газ, сменят предавки, завиват или натискат рязко спирачките в завой, което дебалансира автомобила. Изберете подходящата скорост и включете подходящата предавка преди завоя. След като сте излезли от завоя и имате сцепление ускорете плавно.
Автошкола Василеви Ви желае приятно и безопасно шофиране!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: