През горещите летни дни, в разгара на мотосезона, мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация. Те трябва да се изправят пред редица проблеми, които са от не по-малко значение, отколкото тези през зимата. За едно безпроблемно пътуване, следните съвети могат да Ви бъдат от полза.
1. Преди пътуване задължително отделете време за проверка на техническата изправност на мотоциклета. Проверете спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират Вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност.
2. Най-важният елемент от мотоциклета са неговите гуми. Ако в началото на лятото те са все още в задоволително състояние, няма смисъл да ги сменяте, защото ще трябва да направите това отново след летния период. Ако гумите са износени, трябва да ги смените, особено ако отивате на дълго пътуване с мотоциклета си, изминавайки стотици километри. Тъй като горещият асфалт повишава температурата на гумата повече от всеки друг период на годината, увеличете въздушното налягане на гумата до 2 атмосфери, за да намалите прегряването.
3. Смяната на маслото на Вашия двигател в началото на лятото е нещо много важно за мотоциклета Ви. Преди голямо пътуване, препоръчително е да отидете до сервиза с мотоциклета си, да проверите радиатора и спирачната течност, спирачките, веригата, карбуратора и винтила, както и всички светлини и лампи.
4. Избягвайте да оставяте мотоциклета си навън под слънцето, ако не го използвате, тъй като това води до изсушаване на неговите гумени части и бутони за управление, до изгаряне на боята и до промени в цвета на пластмасовите части.
5. Не подценявайте използването на каска! Осигурете каска и за спътника си! Поради горещините, много мотоциклетисти намаляват екипировката си. Шлемовете, освен да предпазват в случай на инцидент, също така осигуряват чудесна защита от слънчевите лъчи. Тъмният визьор защитава очите от заслепяваща светлина, изгорели газове, прах, всякакви частици във въздуха и дори насекоми.
6. На пазара лесно можете да намерите специални летни модели якета, които позволяват свободната циркулация на въздуха и по този начин няма да чувствате топлина и ще се предпазите от изпотяване. Те покриват повърхността на тялото и това, което е по-важно е, че могат да предпазват лактите, раменете и гърба. Същото важи и за ръкавиците. Носейки лек, проветрив, но осигуряващ пълна защита чифт ръкавици, за предпочитане пред голите ръце, които се потят постоянно. Това се отнася и за краката. Най-малкото, което можете да направите е да не ги оставяте непокрити като носите къси панталони, бермуди и други подобни.
7. Тъй като мотоциклетистите са изложени на високи температури, погрижете се за това да не се обезводнявате предварително. Жаждата е първият симптом за дехидратация, която от своя страна затруднява мисленето, рефлексите и възможността за концентрация.
8. Препоръчително е да носите със себе си мехлем против изгаряне, който да предотврати неприятнто изгаряне на крака от ауспуха. Антисептични кърпички от аптеката, които да се използват в случай на сърбеж и специален мехлем против ужилване от оси и пчели.

Екипът на Автошкола Василеви Ви желае безопасно и приятно пътуване!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: