Позата по време на шофиране е един от най-важните фактори за Вашата и тази на останалите участници в пътното движение безопасност, както и за личния Ви комфорт. Тя е определяща както при дълги, така и при кратки пътувания. Правилната позиция на тялото Ви позволява да се чувствате комфортно зад волана, предотвратява умората и схващанията. Неправилната е предпоставка за недостатъчно бърза и правилна реакция в екстремна ситуация, а това застрашава безопасността на всички участници в движението.
Процедурата по настаняването в автомобила е едно от първите неща, на което се научават шофьорите. Въпреки това, с течение на времето и усъвършенстването на шофьорските умения, някои установяват, че всъщност позата зад волана по-скоро им носи дискомфорт, отколкото удобство и лекота при пътуване. Правилната стойка зад волана засяга пряко не само вашето удобство, но и безопасното управление на автомобила.
За едно комфортно и спокойно пътуване следните съвети могат да Ви бъдат от полза.
1. Регулиране на седалката във височина. Сядайки зад волана, първото нещо, което трябва да направите е да наместите седалката – ако е необходимо я вдигнете, така че да виждате най-добре пътя пред себе си. Неписаното правило е, че между главата Ви и тавана трябва да има около 5-6 см разстояние. Така имате достатъчно добро полезрение върху автомобила си и около него.
2. Настройване на седалката напред и назад. Седалката винаги трябва да е във възможно най-изправено положение. Трябва да я регулирате, за да виждате най-добре пътя пред себе си. Да не сте нито прекалено близо, нито много далеч от волана и педалите. Когато облегалката е спусната много назад, нещо от типа „лежерна” стойка, врата постоянно е в напрежение и особено на дълъг път човек се уморява много по-бързо. В началото може да Ви се струва неудобно или прекалено изправена, но като свикнете ще оцените промяната. Изправете седалката, така че да сте максимално изправени.
3. Настройване на волана. Не забравяйте да регулирате и височината на волана, така че да има достатъчно свободно място над бедрата, но и същевременно да можете комфортно да виждате дисплея на таблото пред себе си. Воланът се регулира в дълбочина и височина. Ако сте се разположили в седалката горната част на волана трябва да бъде на височината на рамото ви (като височина), при седнало положение да виждате ясно уредите на таблото пред себе си. а ако сте изпънали ръцете си, трябва да е малко зад сгъвката на китките (като дълбочина), без да губите контакт на гърба с облегалката си. Важно е да не управлявате колата си с изцяло изпънати ръце, защото това ги уморява и в даден момент това може да Ви изиграе лоша шега. Опитайте се да карате, държейки волана с двете си ръце. Правилото е да държите ръцете си на 10 и 2 часа, така ще сведете до минимум вероятността гръбначният Ви стълб да се завърти.
4. Настройка на подглавника. Неговата функция основно е защитна, при управление на автомобила шофьора не използва подглавника активно за упора или нещо подобно. Той предпазва водача при удар отзад (камшичен), но за да е ефективен трябва да се настрои. Правилно е настроен подглавника, когато средата му е на нивото на очите и ушите на водача.
5. По време на пътуване правете чести почивки, тъй като това ще Ви попречи да сте непрекъснато в неправилна поза, която може и да е болезнена за Вашия гръб. Препоръчително е да се почива на всеки 2 часа шофиране – по 15 минути. Това е максималното време, което се препоръчва за шофиране, без прекъсване.
6. По време на шофиране, ако усетите, че нещо не е наред – седалката ви не е удобна, изплъзнала се е назад и не стигате педалите, не виждате добре огледалата, най-добре отбийте и нагласете нещата, както искате да бъдат и след това продължете.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: