Голяма част от шофьорите не обичат да карат вечер, заради тъмнината и намалената видимост на пътното платно. Но през следващите няколко месеца, след смяната на стрелките с час назад, това е неизбежно. Затова следващите съвети могат да улеснят Вашето шофиране в тъмните часове на денонощието.

• Поддържайте изправността на всички външни светлини – поддържайте чисти всички външни светлини и изключете вътрешното осветление. Уверете се, че фаровете Ви са идеално настроени и добре почистени.
• Почистете и наместете страничните огледала – зацапаните странични огледала отразяват по-различно светлините на колите зад вас, което пък може да Ви заслепи още повече. Затова е препоръчително те винаги да бъдат добре почистени. Освен това ги наместете така, че ако фаровете на колите зад вас Ви заслепяват, само с леко местене на главата да ги избягвате.
• Не заслепявайте останалите – карайте на дълги светлини, когато е възможно, но винаги превключвайте на къси, когато насреща ви има друг участник в движението, било то шофьор, пешеходец, велосипедист или друг, за да не го заслепите.
• Не се взирайте в насрещните светлини – основен проблем при карането вечер са светлините на насрещно движещите се автомобили. Те причиняват дискомфорт на водача на автомобила и напрягат допълнително сетивата му. Дразнещата светлина може да заслепи или разсее водача от пътното платно и той да не успее да реагира адекватно в дадена ситуация. Ярките светлини на насрещните автомобили със сигурност могат да нарушат концентрацията Ви нощем.
• Бъдете по-внимателни – намалената видимост и по-трудната преценка на скоростта и дистанцията са само част от основните причини за повишаването на пътните инциденти нощем. Оглеждайте се внимателно за пешеходци. Наблюдавайте пътя пред себе си за признаци за насрещно движение, например проблясъци на светлина, които може да са фаровете на други превозни средства. Трудно могат да се забележат велосипедисти и пешеходци, ако не носят отразяващи облекла. Трябва да бъдете внимателни за отблясъци, които да Ви подскажат за тяхното присъствие.
• Фарове за мъгла – фаровете за мъгла са не толкова предназначени за осветяване на мъглата пред вас, колкото за осветяване на пътя, тъй като предоставят по-широк светлинен сноп. Ако нямате фарове за мъгла, можете да помислите върху поставянето на халогени. Но с тях също трябва да се внимава, защото понякога заслепяват водачите.
• Бъдете отпочинали – бъдете отпочинали и съсредоточени, като е особено препоръчително очите ви да не бъдат преуморени. Важно е да проверявате зрението си редовно за проблеми като глаукома, които могат да нарушат нощното Ви виждане. Никога не носете затъмнени очила при нощно каране.
• Допълнителни часове по кормуване – много от шофьорите са изкарали всичките си часове по кормуване по светло. Ако не се чувствате уверени, може да запишете допълнителни часове за нощно шофиране.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: