Есента вече настъпи, а с нея и студеното, дъждовно време. През този сезон преобладават по-сложни метеорологични условия – мъгла, дъжд, дори и сняг, както и по-натоварен трафик. Всичко това може да Ви направи неуверени на пътя, ето защо сме Ви подготвили някои съвети, които да Ви помогнат да се справите с предизвикателството на есенните дни.
• Смяна на гумите – Зимните гуми са препоръчителни, когато температурите навън паднат до 5º-7º. Съветваме Ви да смените летните си гуми и по-рано, когато сервизите предлагат по-изгодни оферти и не е толкова голям напливът от хора. Важно е да се следи и налягането на гумите, което се променя в зависимост от сезонните и височинни изменения. Преди дълъг път винаги го проверявайте, както него, така и резервната гума, в случай че Ви се наложи да я сменявате.
• Светлини – През есента, когато денят става по-малък, а нощта по-дълга, липсата на изправни светлини може освен да Ви донесе глоба, да предизвика сероиозна опасна ситуация за Вас и останалите шофьори. Всички светлини и фаровете за мъгла трябва да работят нормално.
• Подгряване на задното стъкло – Уверете се, че подгряването на задното стъкло е изправно.
• Използване на климатика – Климатикът може да Ви помогне срещу запотяването на прозорците. Полезно би било вентилаторът да е пуснат докато шофирате, например на първа степен, за да се избегне евентуална повреда, особено през есента.
• Антифриз – Антифризът е течност, поддържаща постоянна температурата на двигателя, в границите между 90º и 92º. Това е изискване за нормалното му функциониране. Въпреки че може да се добави вода вместо антифриз, това не се препоръчва. За да се налее/долее антифриз е необходимо двигателя да е студен. Проверете дали няма наличие на ръжда и дали цвета на течността е нормална (зелена, розова или жълта). Специалистите препоръчват да се сменя на всеки 2 години.
• Чистачки – Ако чистачките Ви не чистят добре и замазват стъклата, тогава е време да ги подмените с нови. За да се запазят по-дълго е добре регулярно да ги почиствате с мек памучен, напоен в алкохол, парцал.
• Акумулатор – Изключително важно е Вашият двигател да е зареден, когато температурите паднат. Животът на един акумулатор е около 5 години. И все пак, за да го запазите по-дълго време, избягвайте да оставяте включени светлините, радиото или парното, когато автомобилът не е запален, защото тогава консумацията на ток е значително по-голяма.
• Проверка и смяна на масло – Въпреки индикаторът за нивото на маслото, препоръчително е то да се проверява регулярно. За тази цел двигателят трябва да е изстинал, а автомобилът паркиран на равна повърхност. Ако нивото е под минимума, долейте необходимото. Смяната на маслото се извършва през определени периоди или изминати километри. За по-дълъг живот на маслото и запазване на неговите качества Ви съветваме да избягвате агресивното шофиране и честите пътувания на къси разстояния.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: