Кое е любимото ти място за почивка през горещия летен сезон? Ти си човек на адреналина и новите приключения или чакаш с нетърпение да релаксираш на плажа? Може би си любител на природата и обичаш къмпингуването? Или пък ти харесва да опознаваш забележителности в живописните градове?

Въпреки хилядите трудности през последните две години, ние, вие и по-голямата част от европейците, не загубихме желание да  покоряваме нови върхове, да създаваме незабравими спомени. Където и да пътешестваме, колата винаги е наш незаменим помощник. Именно затова ще Ви дадем съвети как да натоварим правилно своя багажник, за да може да поберем всичко – от най-необходимите принадлежности до малките глезотийки. Все пак да не забравяме, че от желаната дестинация зависи дали ще заложим на удобния надуваем дюшек, каса бира, чанта пълна с бански или куфар с изящни тоалети.

 

А кое е най-важното нещо при едно пътешествие?

Разбира се, безопасността и спокойствието.

В следващите редове ще прочетете какви са различните типове хора, в зависимост от това къде обичат да прекарват своята почивка. Разберете кой тип сте и научете как да пътувате безпрепятствено.

 

Любители на адреналина

Обичате да спортувате активно? Екипът е незаменима част от вашия багаж? Не обичате да наемате оборудване на място? Ако отговорът на тези въпроси е „да“, значи определено сте любители на адреналина. Вие най-добре знаете, че колкото по-голяма и обемна е екипировката, толкова по-трудно е и намирането на правилното място за нея. В  такава ситуация най-правилният избор са класически релси за багаж на покрива. Щом обичате адреналина и приключенията, най-вероятно сред нещата, които са ви необходими, присъстват обемни товари като канута или дъски за сърф. Те са перфектни за подобен тип транспортиране – формата им е подобна на тази на колата, а закрепени за покрива, освобождават много място, за други потребни вещи. Все пак ако заложите на релси за багаж на покрива трябва да внимавате с допустимото тегло. Любителите на колоезденето трябва да знаят, че електрическите велосипеди са значително по-тежки. Точно затова за превозването им е по-подходящо монтирането на стойка на багажника. Тя влияе по-малко върху управляемостта на автомобила, отколкото товара на покрива и позволява по-лесното позициониране на двуколесните превозни средства. Не забравяйте, че батериите на електрическите колела не бива да се превозват отвън. Така, като съобразите товара спрямо колата си и спазите допустимото тегло, можете да започнете своята почивка напълно спокойно.

 

Къмпингари

Ходите на къмпинг с ваши приятели, а може би дори и сами? В такъв случай вече знаете, че има ограничение в теглото и във височината на товара. Най-вероятно, когато отивате на къмпинг, използвате максимално всяко кътче в превозното ви средство. Производителите на оборудването за къмпинга знаят, че мястото никога не е достатъчно, затова предлагат все по-високотехнологични мерки. Преди да тръгнете на поредното приключение в непозната за вас държава е необходимо да погледнете законите и правилата на движение в съответното място, която ще посетите. Например ако карате каравана в Швейцария ще бъдете наказани ако използвате лявата лента на трилентова магистрала. Също така трябва да поставите допълнителна обезопасяваща връзка между караваната и автомобилът, който я тегли. Връзката се закрепя чрез специална скоба. Така наречената „холандска скоба“ също ще ви свърши чудесна работа.

И така, след като сте прочели информация за всичко, което ви е необходимо, можете необезпокоявани да се насладите на вашата дългоочаквана ваканция.

 

Туристи в града

Удобни маратонки за обиколката на забележителностите, сако за посещението на първокласния ресторант и, разбира се, висококачественият фотоапарат са задължителни за хората, които обичат да посещават различни градове. Те обикновено са подготвени за всякакви ситуации и не оставят нищо на случайността. И все пак, човек никога не знае. Разбира се, за да си спестите известни главоболия, можете да предприемете мерки:

  • Избягвайте райони, които са с висока престъпност.
  • Не оставяйте документи, навигационни системи, смартфони и други

ценни вещи, изложени на показ в паркиран автомобил.

  • Бъдете внимателни относно всички специални разпоредби за пътното движение.
  • Проверете паметниците на културата, които ще посетите – обикновено има специфични такси и ограничения до достъпа (в някои еко зони например са въведени ограничения на скоростта, заради замърсяване на въздуха).

 

Морски почитатели

Обичате да прекарвате почивните си дни, под успокояващите звуци на морските вълни? Какво по-хубаво от това да се наслаждавате на коктейл на плажа, докато гларусите припяват своите песни, а вие си лежите необезпокоявани на надуваемия дюшек? Нищо не може да развали тази прекрасна идилия! Е, почти нищо. През горещите летни дни, температурата в колата значително се покачва. Рискът от спукване на дюшека, детския пояс или удобната възглавничка е огромен. Затова ако не искате всеки ден да надувате играчките отново и отново, трябва да паркирате колата на сянка.

Когато отиваме на плаж обикновено не взимаме много багаж. Плажна чанта, в която има място за всичко необходимо, е повече от достатъчна. Често се случва тя да се претърколи и нещата в нея да се разпилеят. Най-добрият вариант да предотвратим това е като поставим гумена стелка в колата.

 

С добра подготовка, почивката е по-приятна!

Няма значение къде обичате да ходите на почивка, когато става дума за приготвяне на багаж е добре да помислите предварително какво наистина си струва да вземете. Също така трябва да проверите дали имате всичко необходимо – стойка за велосипеди, нужната екипировка, фотоапарат или телефон, който да заснеме прекрасните моменти. Не забравяйте да проверите и прогнозата за времето, за да опаковате най-подходящите дрехи.

 

Как да подредим правилно багажа?

Златните правила за подреден багаж са приложими за всички места, на които ще отидете на почивка. А те са:

  • Не слагайте багаж в мястото за краката на предните пасажери.
  • Наредете тежките вещи най-отдолу и проверете максималното допустимо тегло на багажа, с който автомобилът може да се движи безпрепятствено.
  • Преди да поставите багажът в автомобила, може да го наредите до него. Така ще се ориентиране кой товар какво място в пространството ще заеме.

Важно е да сведете рисковете до минимум още преди началото на пътуването. Винаги регулирайте налягането на гумите и позицията на фаровете спрямо увеличеното общо тегло! Тъй като правилното налягане на гумите се различава в зависимост от превозното средство, можете да получите подробна информация на официалната страница на производителя на вашата кола. А ако сте на път и нямате възможност да гледате телефона си, можете съвсем спокойно да проверите стикера в жабката, капачката на резервоара или в рамката на вратата на водача. Там ще откриете колко трябва да е налягането на гумите.

 

Приятна ваканция от екипа на Автошкола Василеви!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: