След топлият летен сезон студът постепенно започва да нахлува. Навярно Ви се иска да продължите да карате мотора си, въпреки ниските температури. Всичко е въпрос на личен избор, и ако сте от тези, които са приели предизвикателството да не се разделят с мотоциклета си през студените месеци, нашите съвети могат да Ви бъдат от полза:
Най-важното през студените дни е комфортът, а той се свежда до това да не Ви е студено. Ниските температури и насрещният вятър отнемат телесната топлина. Докато е на мотоциклет, човек стои неподвижно, а това ускорява загубата на топлина.
 Основен приоритет в студените условия е екипировката, като едно от първите необходими неща е изолиращата главата качулка. Тъй като голяма част от загубата на топлина от тялото идва именно от главата и врата, поддържането им колкото е възможно по-топли осигурява и повече топла кръв, циркулираща в останалата част на тялото.
 Затова следващото важно нещо е торсът, краката, ръцете, китките и стъпалата също да бъдат защитени от вятъра и изолирани. По правило външната преграда на облеклото предпазва от вятъра, а вътрешната създава изолация, която да задържа топлината на тялото. Дрехите не трябва да стягат прекомерно тялото, защото въздухът между тях също има изолираща роля. Най-добрите решения в студеното време си остават защитните костюми за мотоциклети, които не пропускат вода и съдържат дишаща мембрана, всичко това в съчетание с изолираща вътрешност от синтетична гума.
 Отопляемите костюми са едно изключително добро решение, като понякога дори една подгряваща се жилетка може да свърши отлична работа. Ако искате удоволствието да е пълно можете да се оборудвате с комплект отопляеми ръкавици, панталони, яке и т.н.
• Друг начин да се поддържа телесната температура са честите спирания за няколко бързи серии елементарни физически упражнения. Винаги имайте под ръка принадлежности от първа необходимост като вода, храна, фенер и др. Студът обезводнява организма не по-малко от горещото време през лятото. Дехидратацията е опасен ефект от карането в студено време.
• За да могат гумите да загряват по-добре в студеното време е добре да намалите налягането в тях (до приемливи граници), за да може увеличеното триене да помогне на този процес.

Ако все пак сте решили да изоставите мотоциклета си за следващите няколко месеца, запознайте се със следните съвети, които ще Ви помогнат в неговото правилно съхранение.
• Външна защита – мотоциклетът добре да се измие и подсуши след което трябва да се покрие боята и хромът със съответните предпазващи вакси. За предпазване на спирачните дискове и апарати е добре те да се напръскат с WD-40, силиконова смазка или подобен защитен агент, които да създадат защитна бариера срещу корозия. Напръскайте вътрешните стени на ауспуха с WD-40 или подобен водозащитен лубрикант, намокрете чист парцал със същата течност и запушете края му. Накрая обвийте шумозаглушителя с някаква полимерна торба и я завържете, за да го предпазите от влагата.
• Охладителна течност – субстанциите в охладителната течност трябва да бъдат смесени в подходящите пропорции. Ако не сте сигурни в това, промийте я и я напълнете отново.
• Бензина – резервоарът трябва да бъде запълнен със свеж бензин към който да се добави стабилизатор на горивото. Ако съхранявате мотоциклет с карбураторен двигател за повече от два месеца, трябва да прекъснете подаването на гориво със съответния кран под резервоара, а поплавъковите камери трябва да бъдат напълно изсушени.
• Предпазване от вътрешна корозия – Първото нещо което трябва да направите е да стартирате своя мотоциклет и да го изчакате да достигне нормална работна температура при което да се изпари всякакъв вид конденз. Най-добре е да го покарате малко, след което да го изгасите. След като двигателят изстине, развийте свещите и налейте моторно масло (същото като това което използвате) в цилиндъра. Докато свещите все още не са завити задвижете леко мотоциклета като го бутнете малко на най-висока предавка. След това завийте свещите на мястото им. Не е лошо и да смените маслото. Ако напролет все пак решите отново да смените маслото, можете да оставите филтъра. Ако пък решите да не го сменяте (при условия че сте налели ново през есента) тогава сменете филтъра. Ако хидравличните канали и тръбопроводи не са били промивани и почиствани през последните години или през последните около 15 000 км, е добре да го направите. Влагата от въздуха навлиза в спирачната течност и може да доведе до корозия на системата, ако моторът не се използва продължително време.
• Елекрическа система – по-добрият вариант е да свалите акумулатора, дори и да е зареден, акумулаторът се саморазрежда и сулфатизира.
• Други важни действия които трябва да предприемете за съхраняването на мотоциклета е напомпването на гумите и цялостно смазване на веригата, ако има такава. Не е опасно да я смажете повече от нужното или дори да я покриете с грес.
• Ако съхранявате мотоциклета си под навес или в гараж, където все пак може да бъде подложен на екстремно ниски температури е добре да включвате понякога маслен радиатор или керамичен отоплител с термоконтрол, които ще намалят влиянието на студа върху него. Препоръчително е и поставянето на покривало върху мотоциклета, дори и той да се съхранява в гараж. Така той ще бъде по-защитен от неизбежните мръсотии и прах, които след това по-лесно ще почистите.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: