Лятото е в разгара си, трафикът е засилен и ежедневно слушаме за тежки катастрофи в новините. За да не бъдем част от черната статистика е важно да спазваме основни правила за движение по пътищата.


Предпазни колани

Първото нещо, което трябва да се каже за предпазните колани е, че използването им от пътуващите на предните седалки е абсолютно задължително. Изключение правят следните специални случаи, в които е законно да сте без колан на предната седалка – бременни жени; лица, извинени по медицински причини; таксиметрови шофьори в населени места и автомобилни инструктори по време на обучение.

Облегалките за глава

Често проектирани като неразделна част от седалката,те помагат за предотвратяването на камшичен удар на горния прешлен, при който главата се удря назад ако превозно средство се блъсне. Ако облегалката за глава е с ергономичен дизайн, тя може да служи и като отмора за уморения пътник. Ако сте шофьор обаче, не трябва да се изкушавате да облегнете главата си ако сте уморени – далеч по-безопасно е да отбиете и да си починете от шофирането.

 

Телефон в автомобила

Важно е да обърнем внимание на използването на телефони в автомобила. Повечето от нас са наясно за потенциалната опасност, която съществува, когато шофьор държи телефон, докато автомобила е в движение. Шофьорът може да променя скоростта неправилно, да реагира късно на опасности или да кара на зиг заг по пътя. Освен че използването на телефон по време на шофиране е незаконно, това е и предпоставка за катастрофа. В Закона за движение по пътищата правилата са много ясни: не използвайте мобилен телефон, докато автомобила ви е в движение. Ако искате да ползвате телефон в автомобила си, използвайте хендсфри. Дори тогава, използвайте телефона само, когато той няма да отвлече вниманието ви от пътя, а ако имате възможност е най – добре да спрете автомобила преди да отговорите на обаждане или да направите такова.

Обобщение

• Заемете правилна шофьорска позиция, с ръце на волана в позиция „два без десет“ или „три без петнадесет“. Позиционирайте седалката така, че да заемете удобна позиция; не стойте прегърбени над волана или прекалено далеч от него.
• Дръжте вътрешните и външните огледала правилно нагласени, за да имате пълно зрително поле.
• Винаги използвайте предпазните колани, дори и ако пътувате на задната седалка на автомобила, оборудвана с предпазни колани и там. Статичните колани трябва да се използват стегнато.
• Избягвайте разговорите по телефона.

Гледайте напред и предвиждайте

Не обръщайте внимание само на това, което се случва непосредствено около вас. Гледайте в далечина, наблюдавате поведението на другите водачи и предвиждайте какво може да се случи.

Една от най-честите причини за катастрофа е неумението да се разпознае потенциално опасна ситуация. Бъдете наясно с потенциалните рискови ситуации, за да може да реагирате не време в случай на опасност. Например, ако шофирате до колона паркирани автомобили, особено автобуси и микробуси, не бързайте и имайте готовност да спрете ако някой направи грешката да изкочи на пътя. Често децата са склонни на подобни недообмислени постъпки. Винаги бъдете нащрек когато има деца в близост до пътя!

Екипът на Автошкола Василеви Ви желае прекрасно и безаварийно лято!

 

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: