Шофирането в дъжд и преминаването през „реки” по улиците е истинско изпитание, особено за младите шофьори. В разгара на есента, дъждът дебне отвсякъде, а канализацията отбелязва световни рекорди по най-бързо запушване.
Какво трябва да знаете за пътя, когато шофирате в дъждовно време:
1. Задължително карайте на къси светлини. Освен, че по закон е задължително да го правите постоянно, в такива условия е добре да не забравите да ги включите. Така ще ви виждат по-добре останалите участници в движението.
2. По-добре не използвайте задните си стопове за мъгла, тъй като понякога прикриват стоповете и така може да заблудите останалите водачи.
3. В дъждовно време карайте по-бавно и на по-голяма дистанция от колата пред вас.
4. Внимавайте с по-големите и бързи превозни средства – когато минават покрай вас може да ви се стори, че локвата от дупката се е преместила върху предния ви прозорец.
5. Ако пък колата ви предаде на пътя, в никакъв случай не отваряйте капака. Така рискувате да попадне още вода около двигателя.
6. Внимавайте с локвите – може да са по-дълбоки, отколкото изглеждат. Освен това не забравяйте, че гумите може да загубят сцепление при досег с локвата и да се получи т.нар. „аквапланинг”.
7. И на последно място – постарайте се да не пръскате пешеходците. На всеки се е случвало да излезе в дъжда без кола и най-неприятното нещо е да вземете бърз душ, с водата на някоя локва.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: