Една от новите и най-опасни тенденции по време на шофиране е употребата на смартфон – било то, за да се отговори на съобщение или пък на обаждане, често шофьорите се разсейват под влияние на технолигиите. Най-често срещаното мнение на хората зад волана е, че те са достатъчно опитни и поглеждането на телефона не би могло да повлияе на реакциите им, но прекалената самоувереност понякога струва много.
Има биологично основание защо хората не трябва да пишат съобщения докато шофират – писането може да промени мозъчните вълни и да повлияе на вниманието и емоциите, твърди д-р Уилям Тейтъм след проведени анализи върху 129 пациенти. Той е изследовател от Mayo Clinic, професор по неврология и директор на отдела по мониториране на епилепсията към Mayo Clinic в Джаксънвил, Флорида.

Description=Young man with mobile phone driving car Model Released CREDT : Fredrik Skold / Alamy

Доказано е, че използването на мобилен телефон може да забави времето ни за реакция с до 50% и в същото време да увеличи четирикратно вероятността от катастрофа.

Използването на телефон по време на шофиране е забранено от закона и е наказуемо. Независимо дали става въпрос за говорене (без хендс фри), писане на съобщение или нещо друго, глобата е 50 лв. и отнемане на 6 точки. За сравнение глобата във Великобритания е 100 паунда. Важно е да се обърне внимание, че правилата важат дори и когато сте спрели на светофар, в задръстване или на паркинг. Всички тези ситуации се дефинират като “използване на мобилен телефон по време на управление на МПС”. Изключение правят ситуации, в които се обаждаме на телефон за спешни случаи 112 и не е подходящо да спрем, или когато сме паркирали безопасно.
За да бъде максимално безопасно пътуването Ви, сме подготвили важни съвети, които да следвате:
1. Ако не е необходимо, не приемайте обаждания докато шофирате, по-добре отхвърлете повикването и се обадете по-късно.
2. Ако очаквате важни обаждания докато сте на път, осигурете си слушалки, това ще позволи ръцете ви да са свободни.
3. Ако телефонът ви разсейва с известия от социалните мрежи, спрете звука или изключете интернета докато пътувате.
4. Ако използвате GPS на телефона докато пътувате, най-добре го закрепете на удобно място така, че да можете да го чувате и поглеждате при необходимост, не го дръжте в ръка.
5. Говорейки по телефона докато шофирате, вие слушате своя събеседник и това може да попречи да чуете нечий клаксон, което да предизвика инцидент.
6. Не забравяйте, че дори когато говорите с хендс фри, вие се разсейвате, внимавайки в разговора, а не в пътната обстановка. Понякога човек се афектира от съобщените му новини и без да усети, започва да кара по-агресивно, което може да доведе до ПТП.

car-accident

По данни на Главна дирекция „Национална полиция“ за 2016 г. 708 души са загубили живота си на пътя, а 9374 са били ранени. За сравнение през 2015 г. загиналите са били отново 708, а ранените – 7225.

За да осигурите своята безопасност по време на път, а и тази на останалите участници в движението, както и на вашите спътници, Ви съветваме да използвате слушалки (хендс фри), да пуснете разговора си на високоговорител или да активирате гласовата си поща. Говорете кратко или намерете удобно място за спиране.
Същите правила важат и когато не сме зад волана. Не забравяйте, че вашите близки също може би шофират в момента, в който им звъните, затова съобразете необходимостта от своето обаждане и времето, когато ще го направите. Не подценявайте факта, че дори най-опитният шофьор може да се разсее и за секунди да загуби контрол над управляваното МПС.

Бъдете отговорни шофьори и помогнете войната по пътищата да спре.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: