Ако падне акумулаторът?

Има два варианта за зареждане на акумулатор и няколко основни правила при подаването на ток.

Първият вариант е да свалите изтощения акумулатор и да го заредите със зарядно. Този вариант е по-добър и сигурен за вашия акумулатор, но отнема много време – обикновено между 12 и 24 часа. Затова, ако е спешно да тръгнете с автомобила си за някъде и ви е паднал акумулатора, тогава трябва да използвате вариант две – да се обадите на някой близък или познат, който да ви подаде ток от неговия автомобил. За да не нарушите работата на акумулаторите е необходимо:

  • Автомобилът, от който ще вземате ток трябва да е със зареден акумулатор и неговото напрежение да бъде същото като това на вашия акумулатор. Обикновено напрежението е 12 волта.
  • Да имате подходящи изправни кабели за подаване на ток – с минимално сечение 16 мм2 при бензиновите коли и 25 мм2 при дизеловите.
  • Да използвате изолирани щипки, които да закачите правилно.

Процедурата е следната:

Трябва да свържете първо „плюса“ на заредения акумулатор с „плюса“ на незаредения. След това се свързват „минусите“ по същия начин. Когато полюсите са свързани по указания ред, трябва да запалите двигателя на зареждащия автомобил, а след това да се опитате да запалите и Вашия двигател. Когато подадете контакт, задържите около десет секунди и след това запалете.

Ако колата вече пали, като покарате малко ще заредите допълнително акумулатора си. Преди това, разбира се, трябва да разкачите правилно кабелите в обратния ред на закачането – първо разкачате минуса на вашия акумулатор, после минуса на зареждащия, след което по същия начин се прави и с плюсовете.