Шофиране по магистрала

Има много причини, поради които бихте могли да се страхувате от шофирането по магистрала.

Основните стресиращи фактори са шофирането с висока скорост; бързо профучаващите покрай Вас коли; дългите камиони и автобуси, които трудно се изпреварват; различните табели с указания и посоки, които Ви объркват…

Това безпокойството от една страна е полезно. Инстинктът Ви за самосъхранение Ви кара да сте нащрек, да карате внимателно и да взимате отговорни решения.

Как да преодолеете страха?

  • Излезте да покарате с приятел, който има по- дългогодишен опит. Той ще Ви вдъхне увереност и ще Ви даде ценни съвети, за да се чувствате по-сигурни на пътя. Непринудената и приятелска атмосфера ще Ви подейства успокояващо.
  • Първоначално излезте да покарате на магистрала пробно, когато няма много коли. Така ще се движите по- спокойно и ще свикнете с табелите и движението по магистрала и ще станете по-решителни.
  • Ако се наложи да тръгнете на път сами, предварително проучете маршрута, разгледайте картата и вижте в каква посока да се движите, кои са големите градове по маршрута Ви, които да гледате на указателните табели и трябва ли да се отклоните някъде, за да достигнете до крайната точка.
  • Приятната музиката и любими песни също действат успокоително.
  • Ако нещо ви притесни, винаги можете да спрете в аварийната лента или на най- близката бензиностанция.
  • Можете спокойно да си карате в най-бавната лента с не толкова висока скорост и без да се притеснявате да се наслаждавате на пътуването.