Теглене на автомобил

В случай, че колата Ви аварира и се налага някой да Ви издърпа, ето няколко практични съвета за теглене на автомобил.

 1. Открийте някой с достатъчно мощен автомобил. Теглещият автомобил трябва да по- голям и по- мощен от тегления, по възможност.
 2. Препоръчително е да имате подходящо въже за дърпане в багажника си /например полиестерно въже с накрайници/. За по- малки разстояния може да ви дърпат с верига, но за по-дълги разстояния не е добре, тъй като тя не се разтяга и някоя от брънките ù може да се скъса.
 3. Преценете кое е най- подходящото място на колата, за което да хванете въжето. Добър вариант е да се захване за бронята, но не всички коли предлагат подходящо място, тъй като компонентите от окачването не са създадени за подобен тип натиск. За теглещия автомобил идеалният вариант е да има теглич.
 4. Проверете спирачките, волана и аварийните светлини. Ако автомобилът е с хидравлични спирачки и кормилна уредба, може техните възможности да са ограничени при не работещ двигател. В подобен случай е по- добре да използвате колесар.
 5. Обсъдете с водача, който ще Ви дърпа, сигналите, които ще използвате, по време на тегленето. Определете точния маршрут, по който ще се движите, като се опитате да подберете такъв, с който ще избягвате трафика.
 6. Като се качите във Вашата кола, освободете ръчната спирачка и изключете от скорост. Натиснете стандартната спирачка, докато автомобилът пред Вас е готов за потегляне. Когато теглещият автомобил тръгне бавно и започне да опъва въжето, махнете крака си от спирачката.
 7. Когато теглещият Ви автомобил завива, постарайте се да следвате неговата траектория. Ако той спира, постепенно спирайте и Вие. При завой Вие също трябва да давате мигач.

Закона за движение по пътищата забранява:

 1. Превозването на пътници в тегленото моторно превозно средство;
 2. Тегленето на двуколесни пътни превозни средства и на мотоциклети с кош и използването им за теглене;
 3. Тегленето на моторно превозно средство от моторно превозно средство с ремарке или обратното;
 4. Тегленето при намалена видимост под 50 метра;
 5. Тегленето с гъвкава връзка по хлъзгав път.