Какви вериги да изберем и как да ги поставим?

Веригите за сняг са много ефективно средство за придвижване в тежки зимни условия.

Видове вериги

За да купите подходящите вериги за сняг за Вашият автомобил е важно да знаете, че има различни видове с различни качества. Има твърди вериги, които според своята оплетка са „правоъгълни”, „ромбовидни” и „меча стъпка” . Правоъгълните са по-подходящи за дебел сняг и много тежки условия, докато вторият и третият тип са по-универсални.

Меките вериги са подобни на твърдите, но са изработени от пластмаса или полиуретен и са снабдени със специални шипове за по-добро сцепление. Те са по-подходящи за градски условия и са по-добър вариант за ниско профилни гуми.

Друг вариант са текстилните вериги. Това са си своеобразни „чорапи“ за гумите, които се поствят бързо и лесно, не създават излишни вибрации и предпазват гумите и окачването.

На пазара се предлагат течни вериги за сняг. Те са практично и много функционално решение при поледица. Това е спрей, който съдържа специален тип смоля, полепва по гумата и предотвратява евентуално хлъзгане. Ако се движите по асфалт, смолата постепенно пада. Ако след заледен участък преминете през асфалт и в последствие отново навлезете в заледена зона се налага отново да напръскате гумите. Течните вериги за сняг не увреждат гумите.

Как да поставите вериги?

Правилото за поставяне на вериги е те да се поставят на задвижващите колела, независимо дали става дума за предно задвижване, задно задвижване или 4х4. Всеки комплект вериги съдържа и подробна инструкция за поставянето им.

След като веригите вече са на гумите Ви, изминете няколко метра и проверете отново дали са добре притегнати.

Течните вериги се нанасят по следния начин. Първо се почистват добре гумите, след което се разклаща енергично флакона и гумите се напръскват по контактната площ (по частта, която има контакт с пътя). Изчаква се около 5 минути и след това може да се тръгне. Препоръчително първите няколко метра да се кара по-бавно, за да се „активира“ смолата. Течните вериги са подходящи за заснежени градски условия, но не са сигурно решение за по- дълбок сняг.