Летни и зимни гуми

Когато дойде време за смяна на сезоните, всички шофьори с досада се сещат, че е настъпил и моментът за подмяна на гумите. Ежегодният ритуал, който правил два пъти във вулканизаторите се струва излишен за някои водачи и те предпочитат удобството на универсалните целогодишни гуми. Дебатите за това доколко са добро решение особено за българските пътища са  разгорещени, но така или иначе страната ни е в климатичен пояс, в който зимата снежната покривка е поне няколко сантиметра, за сметка на лятото, когато средните температури са над 24-25 градуса. Този широк диапазон на условия предполага като най-удачен вариант да разполагаме с два комплекта гуми, които съответно ще бъдат подменяни в края на пролетта и в късна есен. Така че много по-удачно е да поговорим не дали, а как да изберем сезонните гуми за своя автомобил. Независимо дали сте начинаещ шофьор или имате завидно количество километри практика, задължително е да се отнесете сериозно към това действие. Всички инструктори от Автошкола Василеви съветват своите курсисти да наблюдават състоянието на гумите като от една от основните грижи за автомобила. Затова следващите препоръки се отнасят за всички – независимо кога и къде са получили своето свидетелство за правоуправление. За нас те са задължителна част от обучението.

Как да изберем добрите летни и зимни гуми? Този въпрос има много ясен отговор, стига да сме наясно със следното.

По правило летните гуми се препоръчват за температури над 7 градуса, защото ако е по-студено „се втвърдяват“ и няма да имате сцепления дори при суха настилка. За да сте най-сигурни, ползвайте модели, препоръчани от производителите. И по възможност да не бъдат втора ръка. Нека и четирите ви гуми са летни или респективно зимни. Независимо от предаването, това ви гарантира много по-голяма сигурност. Търсете симетричните гуми през лятото и асиметрични за зимните условия. При мокра настилка е добре да търсите модели с V образна шарка, за може лесно да се отвежда водата под автомобила.

Екипът на Автошкола Василеви ви съветва да спазвате следните „златни“ правила в избора на сезонни гуми:

  • Доверявайте се само на доказани марки и на модели, препоръчани от самите производители. Избирайте сигурността.
  • Не сменяйте гумите си в домашни условия. Използвайте услугите на професионалисти, така ще можете да проверите реглажа си, например.
  • Ако предложението е скъпо, по принцип означава добра изработка и качество. Всеки компромис с цената, за сметка на неизвестен модел може да се окаже потенциален фактор за ПТП.
  • Купувайте винаги „пълен комплект“, т.е. четири гуми. Това ви гарантира еднакво износване.
  • Много внимателно разгледайте маркировката на предлаганите гуми и поискайте ви бъде разяснено всичко по тях. Информацията в Интернет е повече от достатъчна, а и можете да потърсите мнението на нашите инструктори.

В случай, че все още не сте сменили зимните си гуми е крайно време да направите това. Автошкола Василеви ви пожелава лек и безпроблемен път!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: