Зимни и летни гуми

Когато дойде време за смяна на сезоните, всички шофьори с досада се сещат, че е настъпил и моментът за подмяна на гумите.

Ежегодният ритуал, който правил два пъти във вулканизаторите се струва излишен за някои водачи и те предпочитат удобството на универсалните целогодишни гуми. Дебатите за това доколко са добро решение особено за българските пътища са  разгорещени, но така или иначе страната ни е в климатичен пояс, в който зимата снежната покривка е поне няколко сантиметра, за сметка на лятото, когато средните температури са над 24-25 градуса.

Този широк диапазон на условия предполага като най-удачен вариант да разполагаме с два комплекта гуми, които съответно ще бъдат подменяни в края на пролетта и в късна есен. Така че много по-удачно е да поговорим не дали, а как да изберем сезонните гуми за своя автомобил. Независимо дали сте начинаещ шофьор или имате завидно количество километри практика, задължително е да се отнесете сериозно към това действие.

Всички инструктори от Автошкола Василеви съветват своите курсисти да наблюдават състоянието на гумите като от една от основните грижи за автомобила. Затова следващите препоръки се отнасят за всички – независимо кога и къде са получили своето свидетелство за правоуправление. За нас те са задължителна част от обучението.

Как да изберем добрите летни и зимни гуми? Този въпрос има много ясен отговор, стига да сме наясно със следното:

– Познаваме ли техническото състояние на своя автомобил и особено ходовата част. Всеки автомобил с течение на времето развива своя собствена “индивидуалност“ – резултат на това, как се поддържа, как се управлява, атмосферни условия и т.н. Ако сте наясно с „капризите“ на колата си, ще знаете и идеалния момент, в който да си осигурите сигурност и спокойствие на пътя.

– Къде шофираме повече – в града или извън него. Въпреки, че този въпрос може да се стори маловажен за някои, той всъщност е от голямо значение за избора на гуми. Второстепенните и непочистени пътища предполагат да имаме стабилен грайфер и добра текстура, за да не се поднасяме от лошите условия.

– Как се грижим  за самите гуми. Обърнете внимание на условията, в които съхранявате свалените комплекти. Има ли влага, рязка промяна на температурите, има ли в близост остри предмети или някаква възможност да се наруши целостта им.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: