Всяка зима чуваме репликата „зимата ни изненада“ и се оплакваме, че все не сме подготвени. За да нямаме проблеми с автомобила на пътя в зимни условия, най- лесно ще е да направим списък с всичко необходимо и да действаме по него. За Ваше улеснение ще Ви предоставим такъв, а Вие просто проверете дали всичко от това сте свършили, за да сте спокойни, когато тръгнете на път:

– Зимни гуми

– Акумулатор

– Масло и филтри

– Чистачки и течност за чистачки

– Антифриз

– Подгревни свещи

– Допълнителни аксесоари.

Сменете и четирите гуми със зимни. Подходящо време за смяната на гумите е, когато започне да застудява. Използването на всесезонни гуми на лед и сняг не е много безопасно. Може да сте добър шофьор и да имате опит в зимни условия, но не се знае в каква ситуация ще Ви поставят останалите участници в движението. Ако се наложи да спрете бързо или да смените рязко посоката на движение, зимните гуми са най- сигурни и въпреки, че са по- скъпи, в такава ситуация си залужава да ги имате.

Проверете налягането на гумите и го поддържайте в оптималните му граници. При смяната на температурата налягането в гумата се променя. Уверете се, че гумите не са прекалено стари и че грайферът е достатъчно дълбок (поне 3-4мм).

Акумулаторът е особено чувствителен при ниските зимни температури. При студен двигател е необходим силен ток за първоначалното развъртане, заради сгъстилото се масло. Изтощеният акумулатор е една от най-честите причини да не можете да запалите автомобила си зимата. Ако видите, че акумулаторът Ви върти трудно, дори и когато все още не са минусови температурите, то най-вероятно няма да Ви изкара през зимата и трябва да го смените. Дори и да е в добро състояние, ако не използвате автомобила си всеки ден студът може да Ви изиграе лоша шега. Тогава ще трябва да зареждате акумулатора си периодично. Погрижете се клемите да са чисти от окис и корозия, както и да контактуват добре, и без луфтове.

Ако е наближил момента за смяна на маслото на автомобила и се двуумите дали да го смените след края на зимата или сега, не отлагайте. Ниските температури сгъстяват маслото и водят до по-трудното, и непълноценно мазане при стартиране, и при студен двигател. Хубаво е да смените горивния и въздушния филтър, за да не затормозявате допълнително работата на двигателя. Би било добре да се смени и ангренажния ремък, ако изглежда износен. Смяната на въздушния филтър на купето пък, ще Ви осигури добре функциониращо парно и по-добро обдухване на потящите се стъкла.

За да сте сигурни, че антифриза няма да замръзне дори и в най-големите студове, най-лесния начин за проверка е като издърпате малко с голяма спринцовка и я оставите във фризера за едно денонощие. Ако не се е сгъстил драстично, може да сте спокойни и само да го поддържате необходимото ниво.

Сменете чистачките ако са стари, оставят следи или замазват стъклото. Видимостта при зимното шофиране е от съществена важност поради бързо сменящата се пътна обстановка.

Сипете зимна течност за чистачки, която сте сигурни, че няма да замръзне,тъй като това може да доведе до спукване на казанчето и тръбичките. След като налеете зимната течност, изпръскайте старата от системата и настройте пръскалките.

Подгревните свещи при дизеловите двигатели са незаменими помощници при палене при отрицателни температури. Ако има неизправност в една от тях, това може и да не окаже съществено влияние, но ако две от свещите са за смяна, двигателят може изобщо да не запали. Ппроверете свещите в сервиз и ги сменете ако има проблеми. Най-добре ги сменете всичките заедно, тъй като подгревните свещи имат определен живот и ако си е заминала една, вероятно много скоро ще се случи и с другите.

За да защитите боята и лаковото покритие от солта и лугата по пътищата, които засилват корозията , може да ваксирате автомобила преди зимния сезон.

Сложете гумени стелки. Те се почистват по-лесно от разтопения мръсен сняг и не позволяват просмукването на влага в пода на автомобила, което може да създаде проблеми с електрониката и да увеличи запотяването на стъклата.

Уверете се, че всички системи за сигурност като ABS, ESP, тракшън контрол и др. са в изправност. При шофирането в зимна обстановка вероятността да Ви потрябва някоя от тях е доста голяма.

Смажете уплътненията на вратите и багажника с течен парафин или със специален за това спрей. Тази процедура ще предотврати залепването на вратите, както и ще предпази гумата от скъсване или нацепване при евентуално по-сериозно дърпане.

Поддържайте нивото на резервоара поне на половината. В случай, че закъсате и трябва да чакате, няма да се налага да стоите на студено поради малкото гориво, което е останало.

Желателно е да сложите в багажника следните допълнителни неща за всеки случай, които могат да са от голяма полза в определени ситуации:

– веригите, които са за вашия размер гуми

– стъргалка

– резервна течност за чистачките

– кабели за подаване на ток

– въже за дърпане

– спрей за размразяване на ключалки

Желаем Ви безпроблемно зимно шофиране!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: