Шофьорски грешки

Грешките зад волана могат да са причинени от множество фактори, като част от тях просто не зависят от нас. Това обаче изобщо не може и не трябва да бъде извинение за подценяване на шофирането. Както знаят всички кандидат –шофьори на Автошкола Василеви, вниманието на пътя трябва да бъде максимално. Въпреки, че някои от грешките, които правим са безобидни и не могат да навредят, огромен процент на катастрофите се дължат именно на шофьорската немарливост по време на движение.

Ще изброим петте най-чести пропуска в ежедневното шофиране, а Вие им обърнете внимание и отговорете колко от тях сте допуснали в предните няколко дни. И така:

1.Грешка едно: Отвличане на вниманието зад волана

Основен враг на нашата концентрация са мобилните телефони. Изпращане на съобщение, чат или SMS, проверяване на пощата или сърфиране –всяко едно от тези действия може да се окаже предпоставка за катастрофа. Като добавим и разсейващите гледки, поведението на останалите пътници и силната музика се получава една напраната среда, в която трябва да вземаме бързи и адекватни решения в непрекъснато променяща се ситуация. Преценете доколко сте готови за нея.

2.Грешка две: Рискованото шофиране

Преминавате на жълто, оглеждате се и влизате в еднопосочната улица или пък спирате, „запушвайки“ няколко коли? Рискованото шофиране може реално да застраши Вашия живот, както и този на останалите участници в движението. То се дължи обикновено на подценяване на условията на пътя или на прекаленото ни самочувствие като водачи. Каквато и да е причината, крайно време е да преустановите „джигитските номера“.

3. Грешка три: Превишената скорост

Най-късият път към болницата е неразумната скорост. Това и най-честата причина за катастрофи по пътищата. Колкото и да бързате, винаги се съобразявайте с ограниченията, те не са поставени самоцелно. Това важи особено при мокра настилка, при заледяване или с чужд автомобил. Имайте предвид, че високата скорост изисква и много по-бързи реакции от ваша страна. А това невинаги е възможно.

4.Грешка четири: Претоварване на автомобила

При условие, че максималният брой пасажери е 5, никак не е разумно да се правят опити с качване на двуцифрено число хора. Претоварването фактически блокира или поне изключително затруднява движението на автомобила. Да не говорим, че затруднява видимостта на водача. Дори от това да зависи съдбата на компанията, никога не превишавайте броя на пътниците.

5. Грешка пет: Шофиране под въздействие

Алкохол, наркотици, нервно напрежение – излишно е да казваме, че е АБСОЛЮТНО забранено да се качвате зад волана, ако сте под тяхното въздействие. Нека напомним, и че мерна единица „едно – две малки“ няма. Ако дори за момент не сте сигурни, че можете да шофирате, не се качвайте в автомобил.

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: