Зимните условия са предизвикателство за всеки шофьор. Тогава пътните и метеорологичните условия са непредсказуеми и е изключително важно да се съобразявате с тях. Основните правила за безопасно шофиране през зимата са повишено внимание, по- ниска скорост и адекватни реакции.

За да бъде максимално безопасно шофирането през зимата е от изключително значение първо да подготвите автомобила си.

Съвети:

Спазвайте по- голяма дистанция.

Следете внимателно заобикалящата Ви обстановка и останалите участници в движението.

При спиране избягвайте рязкото натискане на спирачката върху хлъзгава повърхност. Спирането трябва да бъде много постепенно, за да не се блокират колелата, което ще причини хлъзгане и загуба на управлението на автомобила. Ако това се случи трябва да отпуснете педала на спирачката, за да се получи отново сцепление. След това отново натиснете спирачката, постепенно, като продължите да използвате спирачната сила на мотора.

За да намалите скоростта, използвайте скоростите, като връщате постепенно предавките към по ниски, вместо да натискате спирачката.

При изкачване, можете да използвате по-висока предавка от тази, която използвате при сухо време, за да не се пързаляте.

При потегляне върху сняг трябва да подавате много постепенно газ, за да избегнете рисковете от хлъзгане. Ако колелата се плъзнат, включете на по-висока скорост, за да намалите силата, приложена върху тях.

При завой намалете скоростта преди да навлезете в него, като се стараете да запазите движението по права линия. За да вземете завоя, Вашето въздействие върху волана трябва да бъде плавно и постоянно. Това ще предотврати отлепяне на гумата от пътната настилка, което прави автомобила труден за управление. В завоя, запазете бавна и равномерна скорост.

При загуба на контрол на предните колела трябва да намалите скоростта като постепенно освободите педала на газта, за да си възвърнете сцеплението. Ако е необходимо натиснете леко спирачката без да блокирате колелата.

При загуба на контрол на задните колела, ако все още имате сцепление на предните, при автомобили с предно предаване, ускорете скоростта, за да възстановите равновесието. При автомобили със задно предаване, постепенно отместете крака си от педала на газта докато задните колела си възвърнат сцеплението. Ускорете плавно до достигане на желаната скорост. Не трябва да натискате спирачката,защото това ще доведе до увеличаване на дисбаланса отзад.

Желаем Ви приятно и безопасно шофиране и приказни празнични дни!

logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: