Наближават коледните и новогодишни празници. Дните, в които ще си починем, ще се позабавляваме, ще хапнем и пийнем с близки и приятели. Всичко е чудесно, ако бъдем разумни. Автошкола Василеви Ви призовава Не карайте пили!

По данни на МВР през 2015 станали 7296 тежки пътни произшествия, в които са загинали 680 и са ранени 8946 души. Социологическо проучване показва, че над 86% от българите смятат за основна причина за катастрофите шофирането в нетрезво състояние.

Въпреки това 70% от шофьорите, чиито книжки са били отнети заради употреба на алкохол, продължават да шофират пили. Извадката при младежите (16-18 г.) показва, че 70% от анкетираните смятат, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране.
Ето какво се случва при консумиране на определено количество алкохол:

Ниво на алкохола 0,2-0,5 ‰

Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Нарушават се някои двигателни функции. Водачът е склонен да поема по-големи рискове и да извършва опасни маневри. Вероятността за катастрофа е 2 пъти по-голяма, отколкото в трезво състояние.

Ниво на алкохола 0,5-0,8 ‰

Променят се зрителните способности, реакциите се забавят. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията. Отслабва мускулната сила. Опасността от катастрофа е 5 пъти по-голяма.

Ниво на алкохола над 0,8 ‰

Водачът трудно пази равновесие. Склонен е да надценява способностите си. Реакциите му са чувствително забавени. Зрението е засегнато. Не разпознава своевременно велосипедисти, пешеходци или паркирани автомобили, за да ги избегне. Вероятността за катастрофа е 10 пъти по-голяма при ниво на алкохола 0,8-1,2 ‰ и 25 пъти по-голяма при нива над 1,2 ‰.

Много от хората смятат, че това не важи за тях и не се самоопределят като засегнати по някакъв начин от приема на алкохол и точно заради това се случват най- често произшествията.

Няколко добри съвета:

  • Ако сте консумирали много алкохол предишната вечер, има голяма вероятност нивото на алкохол в кръвта Ви да е над допустимата норма и на следващия ден. Затова пийте много вода преди да си легнете, закусете обилно с питателна храна и избягвайте употребата на алкохол в следващите 48 часа.
  • Когато отивате на парти с компания, предварително определете шофьор – човек, който тази вечер няма да пие и ще закара останалите.
  • Ако всички в компанията искат да пийнат и да се забавляват, тогава най- добре оставете автомобила си и използвайте друг транспорт.
  • Не подценявайте съдържанието на алкохол в миксираните напитки. Коктейлите могат да имат същото въздействие като концентрирания алкохол.
  • Газираните алкохолни напитки като бирата и шампанското се абсорбират от кръвта по-бързо и по този начин нивото на алкохол се покачва по-бързо.
  • Бъдете отговорни, защото на пътя отговаряте не само за себе си, но и за вашите спътници, както и за останалите участници в движението.
logo-footer

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ: